El dia de la clausura els assistents podran emportar-se una planta a sa casa per a crear un museu expandit i verd al llarg de la ciutat
VALÈNCIA. Què passaria si la vegetació prenguera els nostres espais de treball i oci? Com ens afecta la convivència amb altres espècies vives? L’Institut València d’Art Modern (IVAM) es converteix en un jardí efímer compost per 200 espècies del bosc mediterrani amb motiu del Dia Internacional dels Museus. Des del 18 de maig, la naturalesa envairà els espais del centre, amb l’objectiu de plantejar un museu més habitable, més verd i interactiu. La proposta es presenta a manera de reflexió sobre la importància de renaturalitzar les ciutats i les seues arquitectures. Seguint el lema que proposa l’ICOM per a aquest 2023, ‘Museus, sostenibilitat i benestar’, l’IVAM Centre Julio González acollirà la instal·lació ‘Un jardí en el museu!’, una proposta de María Pedro Ferrer, Javier Rivera Linares i Jaime García Mira.
Prenent com a referència el jardí del paisatgista brasiler Roberto Burle Marx per a la terrassa del Ministeri d’Educació a Rio de Janeiro, el projecte planteja unes formes vegetals sinuoses, amb espècies mediterrànies i estores naturals, des de pans d’herba, corfa de pi o grava, que transformaran el museu en un espai de descans, trobada i interacció. La intenció és generar un diàleg entre la vegetació, l’edifici i les gents que l’habiten. La directora de l’IVAM, Nuria Enguita, ha assenyalat que es tractaria de “compartir eines, metodologies i inquietuds entre les persones que fem museu (visitants, participants grups de treball o programes, mediadores, programadores…), més enllà dels formats ortodoxos, amb la incorporació d’una visió mediambiental, social i subjectiva”.
Entorn d’aquest jardí, l’IVAM proposa una sèrie d’activitats, entre les quals destaca el taller ‘Un museu fresquet!’, dirigit a públic infantil d’entre 3 i 6 anys, perquè experimente quina olor fa, com sap i com se sent un museu ple de vegetació. Per al públic adult i les famílies és la proposta de l’artista Sofía Alemán, ‘Rapsòdia en verd’, que s’orienta a persones interessades en noves formes de creació des del fotogràfic. Es tracta d’un exercici d’observació i arxiu per a explorar les plantes que formen part d’aquest jardí des d’una percepció conscient i multisensorial, inspirada per la música de l’àlbum de Mort Garson ‘Plantasia’.
La instal·lació Un jardí al museu! s’acomiadarà el diumenge 21 de maig amb una invitació perquè els visitants s’emporten una de les plantes a sa casa, amb la qual cosa es permet que l’experiència s’estenga més enllà dels murs de l’IVAM. En aquesta espècie d’àgora vegetal, el museu també ha programat una sèrie de trobades i encreuaments entre els participants en els diversos programes de l’IVAM, així com conversacions entre mediadores i col·laboradores, per a poder compartir recursos i metodologies. La trobada de mediació del dijous 18 a les 13 h està oberta a altres participants.
Amb motiu de la Nit Europea dels Museus, el dissabte 20 de maig, a les 21.30 hores, l’esplanada de l’IVAM acollirà la ‘cremà’ de la falla Bosc Geomètric d’Alfredo Ruiz. La falla era la peça central que presidia l’exposició ‘Camins cap a la modernitat a les Falles’, que va mostrar la trajectòria de l’artista Alfredo Ruiz a través de maquetes, dibuixos i llibres fins al passat 23 d’abril. Prèviament, des de les 10 del matí, l’IVAM oferirà visites comentades a la seua exposició ‘Aref el Rayess. Obres (1958-1978)’ recentment inaugurada. El museu també ha programat una visita especial a la intervenció vegetal efímera a càrrec de l’equip de paisatgisme que l’ha dissenyada, així com el taller ‘Rapsòdia en verd’. A les 22.30 hores, l’equip de mediació oferirà una visita nocturna a la mostra ‘La creació oberta i els seus enemics: Asger Jorn en situació’ com a tancament a aquesta celebració.