Hoy es 21 de noviembre
GRUPO PLAZA

'consum' cultural positiu

L'Agenda cultural valenciana per acomiadar el 2018 (i donar la benvinguda al 2019)

24/12/2018 - 

VALÈNCIA. Lluny dels orígens, el nadal suposa un sobre estímul emocional que espenta  la gent a ‘deixar-se emportar’ pel consumisme disfressat ‘d’esperit nadalenc’. Per sort, encara hi ha algunes opcions per a celebrar l’arribada de l’hivern, gaudir de les festes i eixir al carrer que no passen per fer cua a uns grans magatzems mentres escoltes ‘Los peces en el río’ o el ‘Jingle Bells’ de Michael Bublé. La ciutat s’ha vestit de Nadal amb una oferta cultural per a tothom. Fins i tot per als que detesten aquesta meravellosa època. 

Nadal de teatre

Al Nadal, el teatre és l’espectacle per exel·lència —si el circ ens ho permet— i aquesta temporada, els escenaris valencians s’omplin d’estrenes per al gaudi de la ciutadania. 

El Teatre Principal ha estrenat TIC-TAC, l’obra de Carles Alberola, co produïda per l’Institut Valencià de Cultura (IVC). TIC-TAC tracta sobre la necessitat de la ficció artística a l’hora de transformar l’ànima de les persones. Aquesta comèdia musical sorgeix d’un text del propi Alberola junt a l’escriptor valencià Pasqual Alapont i el dramaturg Rodolf Sirera, i compta amb el premi Max al Millor Espectacle Musical i el premi Turia al Millor Espectacle Teatral. Estarà en el Principal fins el 20 de gener de 2019.

'TIC-TAC'.

Al Teatre Olympia es podrà trobar Un chico de revista per a aquesta temporada. L’obra, que és un homenatge a l’època de les varietats, està dirigida per Juan Luis Iborra i compta amb la presència dels actors Rosa Valenty, Edu Morlans, Cayetano Fernández, Pepa Rus, Ángel Pardo, María Vidal, Andreu Castro i Amelia Font. L’obrà estarà en l’Olympia fins el 6 de gener, i celebrarà una funció especial per Cap d’Any, amb cotillón, cava i raïm inclosos. 

Per la seua banda, el Teatre Talia ofereix Por delante y por detrás - Per davant i per darrere, una comèdia que porta diverses temporades sobre l’escenari i que formarà part de l’especial de Cap d’Any del Talia. Els seus protagonistes -Vanesa Cano, Sergio Escribano, Ferran Gadea, Paula García Sabio, Nelo Gómez, Carme Juan, Paula Llorens, Miquel Mars y Sergio Villanueva- seran els encarregats de ‘donar les campanades’ al públic assistent, que celebrarà l’arribada del 2019 junt als actors. 

La Sala Russafa acull dues comèdies dirigides per Chema Cardeña. La primera, El Limpiaculos del Rey, reflexiona sobre les misèries humanes i la corrupció que hi ha en la relació del poble amb el poder. La segona, Y la nave… va?, conta la coneguda història de ‘El Holandés Herrante’ i dels seus tripulants, apàtrides que naveguen cercant una terra per a ells. Seran aquests tripulants els que protagonitzen l’especial de Cap d’Any de la Sala Russafa, tot celebrant l’arribada del 2019 i amb l’esperança d’arribar a bon port amb els nous temps. 

'¿Y la nave... va?'. Foto: JUAN TEROL.

Nadal de cine

La comoditat de les butaques, l’escalfor i la foscor d’una sala de cinema és, sens dubte, un dels espais més acollidors de l’oferta cultural d’hivern —i si, de pas, veus una pel·lícula que t’agrade, millor encara!—.

Per a aquesta època, La Filmoteca de València presenta una programació per a tots els espectadors, dels que destaquen les produccions d’Ingmar Bergman , en homenatge al director pel centenari del seu naixement. El dia de nadal, La Filmoteca ofereix la projecció de La flauta màgica dirigida pel mateix Bergman en honor a la composició de Mozart. També es ret homenatge a la figura de Carles Mira amb la projecció de Con el culo al aire, produïda el 1981.  

'La prise de pouvoir Rossellini,' Ingmar Bergman.

Els cinemes Babel acullen la ‘versió més original’ del cinema d’aquest Nadal. D’entrada una pel·lícula en castellà, Yuli, de la directora Iziar Bollaín que narra la vida del ballarí cubà Carlos Acosta, el primer ballarí negre en interpretar papers protagonistes en el Houston Ballet i el Royal Ballet de Londres. La pel·lícula, guanyadora de la Secció Oficial del Festival de San Sebastián, estarà en les pantalles del Babel fins el pròxim diumenge 27 de desembre. A més a més, també es podrà trobar Un asunto de familia, una pel·lícula del director nipó Kore-Eda Hirokazu, que fa una radiografia sobre les misèries personals i les dificultats econòmiques que atravessa una família japonesa i ha guanyat la Palma d’Or a Millor Pel·lícula en l’Últim Festival de Cannes. 

El Royal Ballet continua present a les pantalles, amb la projecció de La Bayadère —del coreògraf francés Marius Petipa— i reinterpretada per la coreògrafa i ballarina russa Natalia Makarova. La gravació es projectarà als Cines Lys el matí del diumenge 30 de desembre. D’altra banda, els cines han fet una selecció de 6 documentals que repassen la memòria de personatges històrics —hòmens— com ara Leonardo Da Vinci o Federico García Lorca. També s’emetran 2 documentals sobre el patrimoni cultural del Vaticà i del Teatre Reial. La programació del cinema es completa amb el programa ‘Brunch opera’, una iniciativa que aposta per oferir programació alternativa en un horari no habitual per a les sales de cine, com els matins.

'El trencanous' del Royal Ballet. Foto: TRISTRAM KENTON.

Un Nadal al museu

L’ampla oferta expositiva de la ciutat es desplega per a ocupar els matins, les vesprades (i alguna nit) de la gent. perquè una visita al museu mai està de més. 

La quantitat de mostres del Centre del Carme no es deixa veure en un dia. Tanmateix, destaquen algunes exposicions, com ara Llunyanies. Art jove polonès en la colecció de K. Musal  en la mostra, joves artistes polacs reflexionen sobre la independència i la llibertat a través de les seues obres. També es pot trobar Apunts per a una fuga  , de l’alacantina Marla Jacarilla, una mostra que reflexiona sobre com afecta la soledat a tres generacions diferents de dones, a través de la reinterpretació d’un programa de ràdio. Al mateix temps, també destaca la mostra de Daniel Andújar realitzada en cooperació entre el Centre del Carme Cultura Contemporània de València, La Virreina Centre de la Imatge de Barcelona i el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofía de Madrid, i anomenada Sistema Operativo. Colecciones, una revisió exhaustiva de la trajectòria de l’artista. Però el Centre del Carme també ha preparat per al Nadal altres propostes interessants, com ara Qüestió de fe/Qüestió de tros, de Felipe Talo, Lucía C Pino, Martin Llavaneras i David Bestué, o la mostra Oh! Monstruo d’Eduardo Hurtado.  

'De nord a sud, ritmes'.

En Bombas Gens Centre d’Art ofereixen un calendari especial de Nadal on gairebé cada dia hi ha un espai per a visites familiars i per al públic adult als diferents espais del recinte, així com una apertura extraordinària del jardí el dia 6 de gener, on es podrà accedir sense prèvia inscripcció. Pel que fa a les exposicions, es troben tres mostres estrenades durant aquest 2018. Aquestes són El pols del cos, usos i representacions de l’espai, una mostra fotogràfica que reflexiona sobre la possibilitat de fer visibles les relacions i els intercanvis que es reprodueixen entre l’espai físic i social de manera quotidiana. Cap a la llum, de Joel Meyerowitz, pertanyent a la col·lecció de Per Amor a l’Art, que narra a través de les imatges la vida de la família Escalona, una de les més flamenques de la ciutat de la Màlaga de la segona meitat del segle XX. Per últim, la mostra inaugurada el passat novembre, De nord a sud, ritmes, d’Anna-Eva Bergman  la mostra es podrà visitar fins al maig de 2019.

A la Fundació Bancaixa també hi ha una oferta expositiva molt ampla, com ara l’exposició d’Andreu Alfaro Laboratori de formes escultòriques, que estarà fins el 3 de febrer i que vol mostrar una aproximació a l’escultura de mitjà i petit format d’Alfaro, amb un conjunt de 89 obres creades des de finals dels anys 50 fins a principis dels 2000. Fluids, el recorregut per 40 anys per la trajectòria de l’artista valencià Miquel Navarro amb pintura, escultura dibuix i fotografia, fins l’onze de gener. O la mostra dedicada a Picasso, Picasso y la paz, un recull de litografies a partir de la sèrie Manos Unidas, creades per persones amb diversitat funcional. Aquesta mostra es troba dins de l’exposició Picasso, la alegría de vivir,  que recull més de 170 obres de l’artista i que es podrà visitar fins el pròxim 31 de març. 

Mostra d'Alfaro. Foto: FUNDACIÓ BANCAIXA.

En l’IVAM es pot trobar la producció pròpia anomenada Ciutat Imaginada, un projecte a través del qual 10 artistes reflecteixen la seua ciutat imaginada en cartells a les marquessines d’autobús de València i d’Alcoi. La mostra es podrà visitar fins el 18 de gener de 2019. D’altra banda, també es troba l’exposició Habitar el Mediterrani, un conjunt d’imatges que difereixen les diferents composicions que formen els pobles i ciutats banyats per les aigües d’aquesta mar, donant imatges molt diferents entre elles i que, generalment, no tenen a veure amb la visió idíl·lica i tradicional de la llum mediterrània. També es troba la mostra El pes de les cendres, d’Anna Malagrida, una reflexió sobre les manifestacions de l’energia i la transformació de la matèria en que s’analitza la gestió de les cendres residuals després de la Crema de les Falles. El pes de les cendres es podrà visitar fins el 24 de febrer de 2019. 

Aquesta és l’última setmana per a visitar l’exposició d’Antoni Miró a La Base de la Marina de València, mostra que es va inaugurar amb la polèmica de les escultures de caire sexual exposades a les portes de l’espai d’exposicions del port. La mostra, un manifest a favor de la llibertat i reivindicació de la cultura catalana, estarà en exposició fins el diumenge 30 de desembre. 

Antoni Miró a La Base. Foto: ESTRELLA JOVER.

Nadal sense nadales

Després de les clàssiques nadales també hi ha vida, i molta. Per això, a la ciutat s’han organitzat una sèrie d’activitats que li posen música a la festa, com ara l’actuació al Centre del Carme del grup de percussió Re-ci-clart del 27 de desembre o la iniciativa Disco Mercado, que posa en marxa un ‘mercat’ de vinils en una barraca d’Alboraia, on se celebrarà una sessió una sessió musical el 29 de desembre.  

Un Nadal de mercat

Els mercats també són un clàssic del nadal. I a València en tenim de tradicionals i de més particulars. Entre els primers es troben la Fira Nadalenca del Mercat Central, fins el 6 de gener; la Fira d’Artessania de la Plaça de la Reina on es poden trobar els objectes més tradicionals valencians i el mercat de la Ciutat de les Arts i les Ciències. Però si la qüestió és fugir del convencionalisme, la millor opció és anar al Mercat de Tapineria, una miscel·lània d’objectes regals i gastronomia que acaba de presentar la seua agenda d’hivern.  

Mercat de Tapineria. Foto: ESTRELLA JOVER.

Nadal menut

Amb les vacances, l’oferta per als més menuts es multiplica durant el Nadal. Contactones, titelles i tallers infantils arriben al Centre del Carme. En Bombas Gens també tenen una proposta familiar: el taller Dibuixos a prova de bombes el dia 3 de gener i Paisatges Humans del 5 de gener, així com les visites als diferents espais del recinte. El teatre Rialto es converteix en la seu de l’Escalante i acull la representació d’obres com la història sobre la força de les capacitats de les dones, Amelia, inspirada en la història d’Amelia Earhart, un espectacle de dansa falmenca dirigit per La Teta Calva que s’estrena el pròxim 26 de desembre. 

'Amelia'.

D’altra banda, el Teatre la Estrella del Cabanyal proposa una funció de titelles per als més menuts: Els tres porquets. Un any més, el Circ Gran Fele visita la Rambleta amb l’espectacle Lunáticos: cambalaches de cachivaches, un espectacle multidisciplinar que aposta per la defensa d’un circ que ensenye els xiquets a prendre consciència de l’entorn i a respectar-lo. Mostra d’això és el fet que no s’utilitzen animals en els espectacles. El Circ Gran Fele va ser un dels primers circs a tenir aquesta política a València i a defensar els drets dels animals a viure en llibertat i condemnar el maltractament que pateixen als circs. Per a cap d’any, els xiquets tenen una cita en la Plaça de l’Ajuntament, a les dotze del migdia. Amb espectacles pirotècnics, se celebrarà l’entrada al nou any, 12 hores abans. 

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas