VALÈNCIA (VP/EP). La Junta de Govern de la Diputació de Valencia ha donat llum verda recentment a la constitució de la Xarxa de Museus Etnològics Locals, una estructura cultural de cooperació, assessorament i formació que té com a principal objectiu posar fi a l’aïllament dels museus locals creant un espai de comunicació i cooperació compartit.
Aquesta iniciativa ha estat presentada en la jornada de hui al Museu de la Rajoleria de Paiporta (MURPA). Un acte en el que han participat el diputat de Cultura, Xavier Rius, el director del Museu Valencià d’Etnologia, Francesc Tamarit, a més d’alcaldes, regidors de cultura i responsables tècnics de museus etnològics municipals. Entre aquests Aldaia, Aras de los Olmos, Torrent, Montroi, Benissoda, l’Olleria, Turís, Canet d’En Berenguer, Quartell, la Font de la Figuera, Genovés, Almàssera, la Llosa de Ranes, Algemesí, Enguera, la Pobla de Vallbona, Alzira, Bicorp, Albaida, Alpuente, Requena i Paiporta.
Xavier Rius, responsable de l’Àrea de Cultura, ha destacat que aquesta és una iniciativa que veu la llum «per l’interès mostrat per part dels mateixos alcaldes i alcaldesses i pels responsables del Museu Valencià d’Etnologia», que han considerat el projecte «molt necessari». Rius ha explicat que la promulgació d’aquesta xarxa «afavorirà la col·laboració, formació i coordinació per tal de potenciar els centres museogràfics, amb el propòsit que els ciutadans i les ciutadanes puguen gaudir més i millor de la nostra cultura», ha indicat.
El projecte estarà coordinat pel Museu Valencià d’Etnologia, com a centre de referència a la Comunitat Valenciana en el camp de la cultura tradicional i popular, després d’anys desenvolupant una tasca d’assessorament i cooperació dirigida a aquests museus etnològics locals, donant-los suport i contribuint a millorar la capacitació professional dels seus directors i responsables tècnics a través de diferents jornades formatives. Una activitat que, en el present exercici, ha estat complementada amb la posada en marxa d’una línia de subvencions als programes i activitats d’aquests museus.
El director d’aquest centre, Francesc Tamarit, ha indicat que la Xarxa de Museus Etnològics constitueix «l’aposta de la Diputació de València per crear un espai de comunicació entre tots els museus etnològics de les comarques valencianes. Es tracta de millorar els processos de formació, assessorament i col·laboració en un projecte de cooperació intermunicipal liderat per la corporació provincial a través del Museu Valencià d’Etnologia».
Per la seua part, l’alcaldessa de Paiporta, Isabel Martín, ha agraït a la corporació «l’elecció de la nostra ciutat per a mantenir la primera reunió conjunta dels museus d’etnologia municipals», alhora que ha emfatitzat «la importància de descentralitzar les trobades per afavorir el coneixement de la resta de centres museogràfics existents a les comarques valencianes». En una línia molt semblant s’ha manifestat el regidor de Cultura en aquest Ajuntament de l’Horta Sud, Alberto Torralba, qui ha assegurat que resulta «molt enriquidor» poder compartir experiències i conèixer el funcionament d’altres museus «amb la intenció de poder establir sinèrgies col·laboratives entre els mateixos», ha afirmat.
Entre els propòsits que han inspirat la constitució de la Xarxa de Museus Etnològics Locals, destaca la intenció de crear un espai de comunicació entre els responsables d’aquests museus i el Museu Valencià d’Etnologia que facilite la ruptura de l’aïllament que sovint existeix entre aquests professionals. Propiciar l’intercanvi d’experiències i de bones pràctiques, així com propostes de formació i reciclatge laboral, contribuint a millorar les competències professionals del personal que treballa en aquests centres. També es pretén optimitzar els recursos disponibles mitjançant polítiques d’intercanvi, coproducció d’exposicions o creació de circuits d’exhibició, entre d’altres. Millorar els sistemes de difusió i comunicació, així com establir una línia de cooperació econòmica en 2017 que faça possible contribuir al finançament de les activitats dels museus locals.
Des del punt de vista formatiu, destaca l’organització de jornades i seminaris tècnics i de gestió. En matèria d’assessorament, els serveis oferts giren al voltant de proporcionar consells i recomanacions envers estudis i projectes museològics o museogràfics, adequació d’espais expositius, reformes de museus ja existents, projectes educatius, a més de potenciar el màrqueting i la comunicació.
En última instància, les tasques de cooperació serviran per efectuar l’inventari i catalogació dels fons de les col·leccions dels museus; préstec de materials d’ús comú; projectes de cooperació entre diferents museus (producció d’exposicions conjuntes, exposicions itinerants); establiment, per part de la Diputació, d’un sistema de subvencions que permeta als museus locals renovar el material inventariable i totes aquelles activitats de producció pròpia; edició de catàlegs de les exposicions permanents dels museus associats; així com efectuar propostes d’interacció del patrimoni, material i immaterial, amb altres àmbits com ara la gastronomia o els paratges naturals, creant rutes comarcals que ajuden a la creació de fonts de desenvolupament econòmic local, potenciant un turisme sostenible i de qualitat.
Per a poder pertànyer a la Xarxa, la Diputació de València ha promogut un conveni marc general, al qual s’hauran d’adherir posteriorment cadascun dels ajuntaments interessats. Els museus han d’estar reconeguts, o en vies de reconeixement, per part de la Generalitat Valenciana, encara que també podran adherir-se els museus de la província de València que estiguen gestionats per associacions culturals locals amb vinculació directa amb el seu ajuntament. A més, constituiran requisits indispensables que aquests museus disposen d’un horari d’obertura al públic i que realitzen activitats de forma regular, mostrant un grau d’implicació amb el territori on s’ubiquen.