incorporació de les llengües no castellanes al congrés dels diputats

Àgueda Micó parlarà valencià en el Congrés i diversos diputats del PSPV ho faran segons el tema - Ximo Aguar

16/09/2023 - 

VALÈNCIA. La Mesa del Congrés adoptà el passat dimecres un acord, amb el vot en contra del PP per tal que les llengües cooficials puguen utilitzar-se en l'hemicicle ja des de la setmana vinent, fins i tot abans que s'aprove la reforma del Reglament del Congrés que es va registrar amb eixe objectiu.

D'esta manera, els diputats valencians podran expressar-se en qualsevol de les dos llengües valencianes cooficials en les seues intervencions en la Cambra Baixa. Amb esta decisió, el PSOE i Sumar donen compliment a l'anunci que va fer la presidenta del Congrés, Francina Armengol, en el discurs que va pronunciar després de la seua elecció el passat 17 d'agost, quan va assegurar que les llengües cooficials podrien utilitzar-se des d'aquell mateix moment. L'ús d'estes llengües va ser la condició que els grups independentistes d'ERC i Junts van posar al PSOE per a donar suport a l'elecció d'Armengol i garantir així una majoria progressista en la Mesa de la Cambra.

Sobre esta qüestió, va ser preguntada la cap de llista de Compromís-Sumar, Àgueda Micó, en una entrevista en este diari. "Intervindré en valencià. Em sembla molt bonic expressar-me així. Podré representar a gent no sols pel que dic sinó per com ho dic", va comentar la diputada valenciana.


En este sentit, des de l'entorn de la parlamentària van assegurar a este diari que eixa serà la llengua triada per a la majoria de les seues compareixences, més enllà que en algun moment puga utilitzar el castellà per a interpel·lar a un altre diputat o al president del Govern. Una línia d'actuació que, segons les citades fonts, també seguirà un altre dels parlamentaris d'aquesta formació, Alberto Ibáñez, en este cas d'Iniciativa i número dos per la circumscripció de València.

També usaran el valencià, així ho va aclarir el mateix líder del PSPV, Ximo Puig, en la interparlamentària del partit, diversos diputats socialistes. Per exemple, el parlamentari Vicent Sarrià, exregidor de l'Ajuntament de València i amb arrels a Ondara, aprofitarà l'acord per a expressar-se en la seua llengua materna encara que ho farà, van puntualitzar fonts socialistes, segons l'assumpte que es tracte en la Cambra Baixa. "Depenent si el tema és més o menys territorial, usarà el valencià", van comentar, per a aclarir que a vegades els parlamentaris afronten assumptes en les seues comissions o àrees d'actuació que res tenen a vore amb els valencians.

En esta línia, les fonts consultades també van assenyalar a la diputada i exalcaldessa d'Algemesí, Marta Trenzano, com una altra de les que farà ús indistint de les dos llengües segons l'assumpte sobre el qual verse la seua intervenció.

Noticias relacionadas