de la mà dels artistes que habiten el barri

Jacomart, el nou espai cultural que pretén dinamitzar Torrefiel 

18/03/2023 - 

VALÈNCIA. Dir Jacomart a Torrefiel és el sinònim d'un carrer que travessa el barri valencià de part a part, però, este nom, tot i que les plaques dels cantons no especifiquen el seu origen o activitat, és el sinònim del pintor més destacat que hi hagué a la València del segle XV. Parlem de Jaume Baçó (1411-1461), fins i tot, pintor de cort del rei Alfons el Magnànim.  El nom de l'artista nascut a València fa sis segles és el que dona també denominació al nou punt d'encontre artístic del barri o, almenys, eixa és la pretensió del seu impulsor, el periodista valencià Eduard Torres que pretén que servisca per a llançar diferents activitats culturals al barri tant de visibilització del que hi ha al mateix Torrefiel com d'obrir nous camps de treball.

"És un espai modest, just de 90 metres quadrats, que serà estudi i taller dels artistes que desitgen compartir-lo o bé exposar el seu treball a les seues parets. La intenció és donar a conéixer noms de gent del barri, i també creadors d'altres llocs, que es dediquen a diferents activitats artístiques, que són veïns nostres i que desconeixem. Hi ha un buit entre les sales més comercials i cèntriques i les parets dels grans museus als qual no arriben molts creadors valencians", explica Torres.

Amb la inauguració del nou punt d'encontre a Torrefiel es pretén dinamitzar les activitats culturals al barri i també a València de la mà dels artistes que habiten en ell per pal·liar el dèficit d'atenció que patix l'àrea nord de la ciutat. "Tindrem les portes obertes a les propostes que ens arriben, tant d'encontres o presentacions i xarrades com d'activitats" assenyalen des de l'Espai Jacomart, que ja és una realitat a la part septentrional de la capital del Túria. I és que la concentració d'espais culturals és molt alta en el centre de la ciutat, però es debilita quan ens acostem als barris i són comptades les iniciatives que hi ha i puntuals i escasses les activitats que, des de les institucions, es realitzen.


Espai Jacomart va obrir les seues portes el passat dimarts 7 de març amb l'exposició de l'artista valenciana Vitoria Deltoro. Natural de Xulella i amb una llarga trajectòria, l'escultora treballa la pasta de paper barrejant-la amb terres de diferents colors, sense utilitzar pigments, creant sensacions que evoquen el paisatge que ens envolta quan visitem la Serrania. Una proposta artística que romandrà a la galeria del nou espai fins a final d'abril i on es mostra una retrospectiva de la seua obra amb sèries com "Las chicas son guerreras" o "Naturaleza viva". Deltoro, a més, té una ampla experiència com a docent de més de vint anys al front de diferents àmbits artístics, teòrics i pràctics, a la Universitat Popular de València, institució ja centenària, creada per Blasco Ibáñez.

L'espai d'art està situat al carrer Jacomart número 28 de València i els voltants estan replets de noms d'artistes valencians com Pinyol, Mestre Marçal, els escultors José Esteve i també José Piquer, Pere Cabanes i Porcar. "Una coincidència que festegem i que, en algun moment d'ampliació de la nomenclatura dels carrers de València, des de l'ajuntament, pensarien a recordar eixos grans noms de la nostra cultura", diu Torres, actualment més centrat amb la dinamització d'activitats culturals i artístiques: "per això val la pena recuperar el nom i la figura de Jacomart i també utilitzarem les xarxes socials per a divulgar la seua trajectòria i la dels noms que denominen els carrers veïns". 

La intenció des del nou espai és generar sinergies amb altres entitats localitzades en el barri, des dels mateixos veïns i artistes a entitats socials, musicals i esportives, que tenen un fort arrelament al barri i poden unir esforços per tal de visibilitzar tota classe de projectes i reivindicacions dels seus habitants en una àrea que concentra més de 35.000 persones. Torres, que s'ha dedicat professionalment i durant més de trenta anys al camp audiovisual ha tingut també experiències en el camp de la cultura comissariant exposicions dins de la Unió de Periodistes Valencians (com el cas del 23-F) i, més recentment, amb #elMur amb la Diputació de València, actualment exposada en el Museu de la Fundació Chirivella-Soriano de València. 

Noticias relacionadas