GRUPO PLAZA

del 1 al 17 de junt

Festival Vociferio: la poesia menys 'mainstream' brolla a València 

El Festival de Poesia de València espera una setena edició que abastarà més dies, nous espais i un major nombre de poetes. Alhora que acull el Campionat d'Espanya de Poetry Slam

30/05/2018 - 

VALÈNCIA. "Vociferio es fa gran". Aquest no és sols el leitmotiv que David Trashumante i Raúl Lago han escollit per a la setena edició del Festival de Poesia de València; els codirectors d'aquesta festa per la llengua han tractat de fer-ho realitat i no de qualsevol manera. L'esdeveniment abastarà més dies, nous espais, un major nombre de poetes i serà seu de l'octava convocatòria del Campionat d'Espanya de Poetry Slam, on els 22 millors 'slamers' nacionals es reuniran en l'IVAM.

Vociferio es fa gran també per la "pluralitat poètica" que abasta el seu programa. Però sobretot creix perquè indubtablement "corren bons temps" per a aquesta expressió artística. Així ho consideren Trashumante i Lago, els quals hi han assenyalen com la poesia està passant per una nova etapa, tan bona com dolenta per a la professió: "És evident que cada volta hi ha més participació en els actes poètics per l'efecte dels talets shows. Tant de bo, el tipus de contingut que s'apropa als espectadors deixa molt a desitjar. Ens referim, òbviament, a una poesia mainstream, potenciada per a mer benefici econòmic. En efecte, ara sols es parla de César Brandon (guanyador del programa televisiu Got Talent). L'art és fràgil i no es pot simplificar, per això nosaltres volem oferir vertaders actes transformadors".

Amb un pressupost que triplica l'edició anterior- vora els 50.000 euros-, el Festival de Poesia de València aspira a la professionalització plena del seu certament, per oferir un producte plenament de qualitat. Vociferio té clars, a més, els seus referents: "Ens agradaria parlar dintre de tres anys del festival internacional de València i d'un acte a l'altura del Cosmopoética de Còrdova." Així, seguint aquestes premisses, han configurat tota una programació on durant disset dies -de l'1 al 17 de junt- s'aproximaran més de vuitanta poetes del territori nacional o editorials de renom en una Fira d'Edicions.

Gran part d'aquest creixement també ha sigut possible gràcies als vincles que Vociferio té amb altres projectes culturals com Alçaveu- el primer circuit en viu de poesia d'Espanya-, el Festival Tercera Setmana, l'Encontre Jaleo- especialitzat en activitats infantils-, o el mateix Cosmopoética. A més, s'han adherit com a coorganitzadors l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) i el Museu de Belles Arts de Castelló. Juntament amb altres entitats com l'Associació d'Editors del País Valencià, el Petit Editor, Ca Revolta o Poètica 2.0.

Encontres (pluri) poètics

Els guanyadors de totes les edicions del Campeonat Poetry Slam seran qui inauguraran la nova edició de Vociferio, dintre d'una presentació que es trasllada al Museu de Belles Arts de Castelló. En ella recitaran els seus versos Marçal Font, Dani Orviz, Dyso, Pablo Cortina, Margálida Fllowthelida i Mississippi.

Una setmana després, el dia 7 de junt, serà el torn de la Festa Alçalaveu. Circuit que "tracta de mantenir viva la poesia durant tot l'any" i que en aquesta ocasió reunirà propostes curades de la mà de Miguel Martínez López, Ana Pérez Cañamares, Devorah Vukusic, Antonio Orihuela, Josep Pedrals, Pablo Benavente, M-Sias, La Mare, Blue Caravan, Ramín i Belén Segarra. A més, serà als dies següents -8 i 9 de juny- quan els millors slamers nacionals tractaran d'alçar-se amb la victoria del Campeonat Poetry Slam, acompanyats a la nit de la música de Eskarnia i Jhana Beat en Ca Revolta; i el dissabte amb el concert de El hombre Viento en l'IVAM.

La resta de jornada es completa amb el II Premi Granito de Oro Dacsa d'Improvisació Poètica (día 9 i 10) on els artistes Dani Orviz, el duo format per Pep Gimeno 'Botifarra' i el versador David Vid, competiran en un recital d'exhibició; el festival de poesia al Centre del Carme (día 14 i 17), on es donaran cita poetes sensibles amb els problemes que inunden la societat, tal com Ángelo Néstore, qui revisa el tema de la masculinitat; el Premi Nacional de Poesia, Juan Carlos Mestre; o els valencians Berta García Faet i el grup Novembre Elèctric, el qual va musicalitzar els versos d'Hèctor Serra al seu disc Tremole. També, Voceferio ha recuperat aquest any la Fira d'Editorials (15, 16 i 17 de juny), on editorials de tot el país es reuniran en el claustre gòtic de Centre del Carme i establiran un debat, al mateix temps que hi haurà recitals per a públic adult i també per a l'infantil i actuacions musicals que posaran el punt i seguit al festival.

-Consulta la programació completa del festival en la seua web-

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme