GRUPO PLAZA

Acció paritària

Fuset proposa que el jurat de les Falles no siguen sol homes

L'Ajuntament ha presentat a més dues campanyes per fer de les Falles unes festes de "convivència, respecte i igualtat": ‘Casal faller segur i lliure de masclisme i de LGTBIfòbia’

19/01/2018 - 

VALÈNCIA. L’Ajuntament de València vol fer de les Falles unes “ambaixadores” més de la transmissió de valors de convivència, respecte i igualtat. Fet que significa promoure un tipus de festivitat “que sols es puga viure en positiu”, sense masclisme, sense (LGTBI)fòbies i sense intolerància. És per això, que aquest divendres 19 de gener Les Regidores de Cultura Festiva i d’Igualtat hi han anunciat la posada en marxa de dues campanyes de conscienciació. Alhora que ha anunciat el seu desig que els jurats fallers no estiguen únicament integrats per homes, utilitzant unes propostes paritàries.

‘Casal faller segur i lliure de masclisme i de LGTBIfòbia’, eixe serà el missatge que es transmetrà en la primera d’aquestes iniciatives amb cartells adhesius que es repartiran a les comissions falleres interessades, perquè puguen penjar-los als seus casals. “Volem evidenciar amb missatges en positiu en cada una de les més de 380 comissions falleres que són espais lliures. Volem visibilitzar eixa diversitat i, fins i tot, mostrar-la amb orgull, com a un dels valors que han fet d’aquesta festa Patrimoni Immaterial de la Humanitat”, ha subratllat el regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera (JCF), Pere Fuset, juntament amb la regidora d’Igualtat, Isabel Lozano i membres de la Delegació de Participació iSolidaritat de la JCF.

Aquest propòsit social i cultural neix per tal “d’aprofitar el potencial que tenen les comissions falleres i el teixit associatiu de les Falles”. Tant de bo, indiquen que no volen llançar un missatge “generalitzador de que les Falles són masclistes”. Es tracta més bé de “donar passos significatius”. “Les Falles no estan ni pitjor ni millor que el conjunt de la societat. Són plurals i diverses, clar que sí, però queda molt per recórrer com a tants altres àmbits de la societat” hi ha manifestat Fuset. A més, el president de la Junta ha volgut fer saber que “afortunadament a les Falles no s’ha detectat una especial incidència d’aquestes actituds com ocorre a altres festes”. 

Un camí que es vol recórrer també amb la segona proposta de #VolemUnesFalles. Aquesta englobaria molts més aspectes, ja que es presenta com una mena de “decàleg de conducta bàsic” per tindre una actitud tolerant i oberta. Una bona convivència que deuria ser innata en les persones i en les celebracions, però que malauradament no hi són. Així a través de cartells es recordarà que eixir de festa és “passar-ho d’allò més bé” amb tot el món, sense violència i agressions sexuals, ni homòfobes, xenòfobes o de qualsevol tipus. 

Un dia a dia on les dones puguen gaudir tranquil·les de la seua llibertat i on les drogues o l'alcohol no siguen “d’excusa” per incomodar, assetjar, insultar o agredir. “Hi ha indicadors que evidencien actituds sexistes, masclistes, de discriminació i homòfobes a la societat, i per tant, volem fer arribar el missatge de la sensibilitat a través dels mitjans que considerem més potents, i els casals fallers són una ferramenta magnífica” ha destacat Lozano. La iniciativa està inclosa dins de la campanya municipal #VolemUnesFestes, que ja ha sigut utilitzada en algunes festes dels pobles de la ciutat.

Amb aquesta mateixa línia, d’igualtat i progrés, la JCF ha volgut recalcar que la seua directiva és “paritària” i que tres dels seus cinc membres són dones. “És una dada significativa d’un col·lectiu faller on el 60 % hi són dones”. A més, el regidor ha anunciat que la setmana que ve presentaran una proposta que vol garantir que els jurats que valoren les falles no estiguen íntegrament representats per un únic sexe i “que no passe com l’any passat on la Federació de Falles Especials va nomenar un jurat amb 11 homes i cap dona”.


Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas