GRUPO PLAZA

paellEs hedonistEs

Menjar bona paella en Falles, una obligació - Guillermo Navarro

La que se'ns ve damunt estes falles té la pinta de ser històrica. Bona previsió meteorològica, dies grans en cap de setmana, dilluns festiu a Madrid… fins i tot unes eleccions molt a la vora, que afigen més pólvora si cap a les festes.

| 12/03/2023 | 4 min, 58 seg

Per a turistes i curiosos, un imant difícil d'evitar, per als antifallers, criptonita que els farà fugir de la ciutat o maleir cada coet que es creuen.
I per a tots els valencians més o menys fallers, als quals se'ns activa eixe je ne sais quoi de la terreta quan olem la pólvora d'una mascletà amb un somriure en la cara, o ens emocionem en sentir l’Entrà de la murta en un passacarrer. Tots mereixem saber que totes les paelles són possibles en Falles. Així, a més de posar la cirereta gastronòmica a l'experiència valenciana total, podrem fins i tot recomanar al visitant i demostrar-li que la gastronomia fallera no té res a vore amb la fira medieval del seu poble.

1º. Paelles TOP

Els temples clàssics del cap i casal potser són els que menys es veuen impactats per la voràgine fallera. Parlem dels Casa Carmela, les Alqueries (del Brosquil,  de la Mar, del Pou), Blayet… la high class paellera seguix amb la seua clientela fidel i amb les seues reserves de molta antelació (molta). Toni Novo de Casa Carmela ho té tan clar com sempre: “Per als primers dies de Falles encara tenim taules, per al cap de setmana portem ja diverses setmanes sense buit i el diumenge tanquem, com és habitual”. Així es complixen 100 anys sent la referència absoluta de la paella, cuidant la teua gent i sent fidel a u mateix.

2º. Paelles cèntriques

Pareixeria que este segment a priori és el més complicat a l'hora d'aconseguir un plat de bona paella, i et voràs temptat per una tapa freda o un bocata de pa congelat. Però només cal fixar-se en els dos grans grups gastronòmics per a vore que hi ha opcions per a menjar bona paella després de la mascletà.

En Grup Gastrotrinquet no només treballen amb doble torn, sinó que fins i tot han ampliat un tercer a les 16.30. “En Baldo, Vaqueta i Pelayo oferim dos menús, un de tapes i un altre d'arròs, ja et pots imaginar quin ix més. La gent en estes dates vol tindre l'experiència fallera total”, ens diu Pablo Margós.

Des de Gastroadictos també aposten per esprémer al màxim les falles sense perdre de vista el nivell de les paelles que oferiran estos dies en les seues propostes de bars de barri. Nacho Gómez confirma que caminen cap a una ocupació altíssima tant en Cremaet i Cassalla com en Mistela, i és per això que “en Mistela i Cremaet tindrem cuina oberta de 13.00 a 23.00, el rellotge faller seguix les seues pròpies regles i nosaltres ens adaptem a ell”. Tenint en compte l'intens programa de festes d'esta setmana, no és mal pla aferrar-se al brunch faller o al berenar-sopar.

3º Paelles take away

Si això de menjar dret, en un banc o en una taula prestada d'una falla no et suposa un problema, hi ha opcions molt, molt interessants per a que el combo mascletà-paella siga el més ràpid possible. En Rice Paella al costat del Mercat Central, oferixen racions i menús individuals de paelles clàssiques i no tan clàssiques, i totes amb un nivell fabulós. David Montero ja va notant creiximent de clientela: “les mascletaes ja es noten fortes d'afluència i anem servint moltíssimes paelles. La que se'ns ve amb la setmana fallera serà bona. Per això hem decidit obrir d'11.00 a 21.00 i que qualsevol persona puga emportar-se una paella com toca  estes festes”. Espectacular labor la de David, complint dos anys de nivell altíssim en el delivery.

D'altra banda, Goya Gallery, temple incontestable en l’Eixample, porta ja moltes setmanes amb el Tot complet penjat per a Falles. Però Fernando Navarro està fet d'una altra pasta: “Encara que tinguem tot ple, continuarem servint paelles per a emportar tota la setmana, ja anem tenint reserves i mentres ens retornen la paella... que se la mengen on vullguen!”. Menjar una paella de Fernando a la manera fallera en el carrer és una experiència memorable.

4º Paelles de carrer

En les més de 400 comissions falleres hi ha mínim un dia de paelles (sinó dos) on el plat estrela està al centre de la festa. Verdaders i verdaderes mestres paellers es donen cita cada any per a aconseguir el premi a la millor paella de la falla. N'hi ha prou amb acostar-se a alguna d'elles per a comprovar el nivell i serietat que li posen alguns (altres millor ni vore-les). Sempre a llenya, amb ingredients naturals i en l'entorn més autènticament valencià: un carrer en Falles. Pots acostar-t'hi perfectament (n'hi ha de diürnes i de nocturnes) i si aconseguixes un plat o recipient on rebre la ració, qualsevol faller estarà encantat de donar-te'n. Això sí, no oblides dir-li que està espectacular (estiga com estiga!).

Si cal recomanar alguna, sens dubte, entre totes les festes de paelles hi ha una per damunt de la resta. Al cor de Russafa: les Paelles Túria Matías Perelló - Lluís Santàngel, de la falla del mateix encreuament de carrers. Sempre se celebren el dissabte anterior a Falles i només les xifres espanten a qualsevol: en 116 parcel·les es reuniran unes 2.000 persones en la festa del foc i fum.

Com veus, opcions per a menjar bona paella en Falles n'hi han moltes; només has de trobar el format que més s'ajuste al teu ritme faller. Bones Falles!

next