VALÈNCIA. La segona jornada del festival Tercera Setmana de València, en la seua II edició, dú dins de la seua programació tres propostes: un drama sobre l’exili, una exploració del teatre de la veritat sobre la memòria i una acció teatral a l’aire lliure que tracta de desmitificar les discapacitats. Els tres actes tindran lloc el divendres 9 de juny.
'Resaca' és una obra de creació col·lectiva molt pròxima al teatre documental, un gènere en plena expansió dins de les tendències de les arts escèniques contemporànies. Aquesta obra es representarà a la Sala Russafa a les 20:30 hores. Tito Asorey, un dels cinc fundadors de la companyia gallega ilMaquinario Teatro, dirigeix la recomposició del puzle de la vida d’Álex, una persona que realment va desaparéixer i va marcar les vides dels cinc actors que protagonitzen el muntatge. Aquesta història és única però, alhora, podria ser el crit de tota una generació. En l’exercici d’arreplegar els fragments del passat i del present, cinc actors interactuen, riuen, canten, reflexionen, pateixen i tenen por. I malgrat tot, res els impedirà continuar avançant. Són les absències les que marquen el present? Respirem la vida de les persones que ens habiten i que ja no hi són? El teatre furga en la memòria per explicar-nos el present. Les vivències dels actors posades al servei de l’espectador.
'Un obús al cor'
Basada en un text escrit per Wajdi Mouawad, Gran Premi del Teatre de l’Acadèmia Francesa en 2009 i, sense cap dubte, el dramaturg contemporani més important del moment, 'Un obús al cor' comença amb una escena impactant. De nit fosca, un jove rep una telefonada per a alertar-lo que sa mare agonitza en un hospital. Mamprén un viatge a través de la neu i del fred, en què els fotogrames en sèpia de la seua vida desfilaran en un monòleg incessant protagonitzat per Ernest Villegas i dirigit a quatre mans per Oriol Broggi i Ferran Utzet. Es veu obligat pels esdeveniments a fer front a la malaltia de sa mare, a l’exili, al Líban, a la incomunicació en la família i als traumes.
Amb aquesta producció de la companyia catalana La Perla 29 –que es representarà en català al Teatre Rialto a les 21:00 hores. Tercera Setmana vol oferir novament l’obra del dramaturg libanés, un dels més representats actualment als escenaris d’arreu del món, que ja va ser present en la primera edició d’aquest festival.
Una acció urbana provocadora
Dins del ben nodrit apartat d’accions escèniques a l’aire lliure programades per a aquests dies, la companyia Fadunito de Lleida posarà en escena en diversos espais del centre de València 'Ceci 3.0', un espectacle que vol desmitificar la por, la confrontació social i la manera de relacionar-nos amb les discapacitats, a través del sentit de l’humor.
Una cadira de rodes abandonada al carrer comença a desplaçar-se amb autonomia pròpia. Busca el contacte amb la gent. La provoca. Arranca somriures. La convida a asseure-s’hi al damunt. Però, està realment abandonada? Què fa allí enmig? Per què interactua amb les persones? No té res a veure amb la intel·ligència artificial, tot i que de vegades sembla que la cadira presumeix d’ànima i d’humanitat. 'Ceci 3.0' és un muntatge que usa la intel·ligència per a tombar les barreres mentals que existeixen en qualsevol carrer de qualsevol localitat. No es tracta de teatre denuncia, sinó més bé de teatre de la vida.