GRUPO PLAZA

el 15 i 16 de juny a potries

Les hortes valencianes 'a examen' amb unes jornades que busquen la seua supervivència

10/05/2018 - 

VALÈNCIA. Recentment inaugurada la seua capitalitat, Potries ha presentat aquest dimecres una de les principals propostes que integrava a la seua candidatura com a Capital Cultural Valenciana: unes jornades per fer valdre el patrimoni de les hortes històriques valencianes. Es tracta d'una iniciativa amb la qual acadèmics i experts es donaran cita a través d'una sèrie d'exposicions i taules redones per a fer una radiografia de la situació del regadiu valencià, detectar els riscs que amenacen la seua supervivència i buscar solucions consensuades que garantisquen el seu futur a la Comunitat. 

Aquestes jornades resulten claus atés que, entre altres motius, el 31 de desembre entrarà en vigor una nova llei per la qual deixarà de funcionar el reg a manta, un sistema que s’utilitza en l’actualitat en molts pobles i que empra una gran quantitat d'aigua per resultar efectiva. Amb aquest sentit, un dels majors objectius de la jornada és estudiar la conservació d’aquest tipus de reg a escala patrimonial i com fer possible la convivència entre els sistemes antics i els moderns. 

Juntament amb l'alcaldessa de Potries, Assumpta Domínguez, l'acte també ha sigut precedit pel vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla; el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona; la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó; i el director del Centre Internacional de Gandia de la Universitat de València, J. Emili Aura. Tots han coincidit a més en la "necessitat de posar en valor el món rural" i també en "dignificar el treball dels llauradors i llauradores per tal que puguen viure d'aquesta feina". Una tasca cada volta més complicada, ja que s'enfronta a nombrosos obstacles com el 'boom' urbanístic en els xicotets municipis, la ruptura generacional o el conseqüent abandó de terres. Així, encara que les jornades estan molt vinculades als estudiants i als experts, també són un reclam per als llauradors i per a una societat "que puga estimar encara més el seu patrimoni". 

Cal recordar que, a principis d'any, el mateix Ajuntament va presentar la campanya 'Ens estem quedant sense mans', per tal de dignificar l'horta valenciana. La Regidoria d'Agricultura va crear una pàgina web on es va donar a conéixer el Pla d'Acció Integral per a la promoció de l'Activitat i el Territori Agrícola, que representa el full de ruta de les polítiques municipals quant a la defensa i revalorització del patrimoni agrícola de València. 

Foto: KIKE TABERNER

Previstes per al 15 i 16 de juny, les jornades busquen estudiar les hortes històriques des de quatre vessants diferenciades: patrimoni i cultura, societat i economia, medi ambient i patrimoni ambiental, i participació i activisme. Tot des d'una mirada tant al passat, com al present i al futur. A més, tot i que "tots els municipis compten amb regadiu històric", tal com ha indicat Hermosilla, es posaran a la taula casos concrets com ara Potries, Vinalopó o Benilloba. En total, set ponències i quatre taules redones on es farà un diagnòstic aproximat del patrimoni hidràulic valencià, s'analitzaran els reptes per a la modernització dels regadius, es profunditzarà en la collita i el cultiu o es farà front a la crisi ecològica contemporània. 

El programa es completarà amb una visita al sistema de regadiu tradicional de la Safor, exponent dels sistemes històrics de regadiu per séquies. I des del mateix Potries s'ha organitzat l’exposició ‘El lligam de l’aigua’, que mostrarà tapissos i instal·lacions relacionades amb la temàtica. Igualment, una volta conclosos tots els actes es farà la lectura del document de síntesi extret.

"Els sistemes de regadiu tradicionals posseeixen un elevadíssim valor patrimonial, cultural i natural, i presten valuosíssims serveis socials, econòmics, culturals, paisatgístics i ambientals a les comunitats. La salvaguarda present i futura de les hortes i vegues històriques resulta clau per al manteniment de la identitat, la cohesió i la seguretat alimentària de les poblacions, i d’un medi ambient sa, suport de biodiversitat i agrodiversitat", hi han conclòs els ponents a la presentació. 

Foto: KIKE TABERNER 

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas