GRUPO PLAZA

'VALENCIANO TENÍAS QUE SER'

Nit de Cap d'Any a la valenciana

9/12/2015 - 

VALÈNCIA. Arriba l’últim dia del 2015, i lluny de ser una nit més, es convertix quasi per obligació en una nit especial. Cadascú la viu a la seua, però hi ha algunes maneres de celebrar la Nit de Cap d'Any que són molt comunes entre els valencians. Segur que tots teniu o heu tingut una colla o quadrilla d’amics amb els quals passar la Nit de Cap d'Any i que ja estan donant idees, algunes molt destrellatades:

L’amic casa rural. Sempre està qui vol anar-se’n quatre dies a passar fred a la muntanya. Si li feu cas, acabareu fent passejos per solitàries muntanyes de Benassal, Chulilla o Bicorp, fent olor de fumeral i cantant com si fóreu Nino Bravo en un karaoke improvisat al saló. Prepara't perquè algú es queixe del fred, un altre de l’aigua calenta, un altre de la poca varietat de productes que hi ha al súper del poble perdut on has acabat i un altre acabe marmolant a tot el món per no arreplegar el confeti del cotilló.

L’amic amfitrió. Eixe amic tan necessari que diu “sopem a ma casa”, i és tot voluntat per tal que isca la nit perfecta. És un amic ideal, ja que no et toca cuinar, netejar, ni patir perquè els xiquets no trenquen les copes bones. I en agraïment tot el món té una missió, dir-li com de meravellós estava el corder amb reducció de Porto i el pastís Tatin de pera, sense importar que estiga cremat o cru, o no et tornarà a convidar. Segur que el raïm el presenten en taula ja seleccionat, sense pinyols i amb alguna decoració nadalenca recoenta.

L’amic familiar. “Jo sope cada any amb la família” i és igual que li oferisques gambes de Dénia o tòfona negra de Castelló, que ell soparà a sa casa. I el que voldrà després és anar al pub de sempre on eixe dia cobren entrada, no es pot ni entrar de l’aglomeració i les copes les cobren com si foren de sang d’unicorn.

L’amic solter. A este no el pots dur a una caseta rural a no ser que li hages promés que hi van tres amigues solteres de la teua nóvia. Este amic intentarà comboiar a tota la colla per tal d'anar a una sala de festes com l'Hípica o l’Alameda Palace. Però li té igual anar amb amics que a soles, perquè passarà tota la nit intentant complir la màxima italiana de: “chi tromba a capodanno tromba tutto l'anno”.

Els amics adolescents. Si eres molt jove, et té igual sopar un entrepà que una pizza, o en compte de raïm prendre les campanades amb olives. La preparació sol ser prou atrotinada, el màxim de la sofisticació és algú que fa rosques amb paté, un altre amb salmó i algú que li haurà furtat un vinet a son pare. El millor és la il·lusió d’anar tots junts al supermercat amb deu euros per cap de pressupost i eixir-ne amb el carret de la compra ple de papes i cerveses.

La parella finolis. Només fan coses en parella, i en la Nit de Cap d'Any insistixen a quedar en parelles per anar a algun restaurant de moda de la ciutat. La idea és gastar-se les estrenes en un sopar d’estos en els quals acabes amb fam i poder fardar en les xarxes socials d'haver sopat ostres i xampany.

L’amiga diürna. En este cas dic amiga, perquè en el meu grup és una amiga la que sempre vol celebrar “Comevieja”. La seua idea és anar a dinar tots junts, bufar-se des de bon matí, per a poc després del raïm anar-se’n cadascú ja a sa casa a passar la mona. És una idea prou econòmica, ja que no arribes a patir l’augment de preus que es produïx a partir de les 9 de la nit, és possible anar amb xiquets, al sendemà no t’alces tard i pots aprofitar el dia.

L’amic anticapitalista. La Nit de Cap d'Any és una nit més per ell, i es nega a eixir de casa a gastar els diners que ha guanyat amb el seu treball dur. Així que o bé passarà la nit en sa casa mirant una pel·lícula de Kurosawa, o bé intentarà que feu una marató de Star Wars. Si proposa que aneu disfressats de Chewbacca, a més d'anticapitalista és un friqui de manual.

Els amics discotequers. La seua idea d’una Nit de Cap d'Any ideal és anar tots junts a Benidorm o a Gandia a ballar a les discoteques fins que es faça de dia. Encara que també valen les discoteques de València i contornà, Benidorm és el seu paradís. A estos amics el sopar els la bufa, el més important és l'outfit, cal anar més mudà que a la boda de la teua germana, òbviament cal passar per la perruqueria i maquillar-se com perquè et confonguen amb l’Ecce Homo.

Els iaios “yeyes”. Molts majors es queden a casa mirant l’especial de cap d'any de Martes y Trece, a estos és molt probable que els toque quedar-se a cuidar als néts mentre els fills estan de festa. Però hi ha un grup de iaios eixidorets, que queden en quadrilla per atacar la pista de ball del centre de jubilats o fins i tot de la discoteca del poble. Els iaios bailongos quan s'hi posen no paren, i si la pròtesi els ho permet, són els últims en eixir de la sala de ball a ritme de pasdoble.

A tots els que esteu organitzant la Nit de Cap d’Any durant estos dies, un consell: passeu-la amb les persones amb les quals més vos divertiu, perquè no hi ha millor manera de començar el 2016 que amb un somriure ben gran a la cara.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email