GRUPO PLAZA

per part de la Societat Bibliogràfica Valenciana Jerònima Galés 

Organitzen un homenatge en Sarrió, a Terol, en la tomba descoberta del bibliòfil valencià Pedro Salvá i Mallén

| 17/09/2023 | 1 min, 55 seg

VALÈNCIA. La Societat Bibliogràfica Valenciana Jerònima Galés ha organitzat el pròxim 24 de setembre un homenatge al llibreter i bibliòfil valencià Pedro Salvà i Mallén a Sarrión, en la província de Terol, la localitat on va morir en 1870.

Pedro Salvá i Mallén va nàixer a València en 1811 i va ser un prestigiós llibreter i bibliòfil, fill de Vicent Salvà i Pérez. Va continuar al llarg de la seua vida enriquint la biblioteca familiar que va anar formant amb son pare i va compondre el Catàleg de la Biblioteca de Salvà, publicat pòstumament en 1872. El catàleg incloïa la descripció dels més de 4.000 llibres que constituïen la col·lecció.

Constantí Llombart, precursor de la Renaixença valenciana, en el seu llibre Valencia antigua y moderna. Guía de forasteros (1887) va afirmar sobre la Biblioteca Salvà que va ser "la més important de les biblioteques particulars que València modernament ha tingut", mentres que el cronista de València Vicent Boix, en la seua obra Manual del viagero y Guia de los forasteros de Valencia (1849), dubtava que "la biblioteca de ningun gran, i potser la de ningun potentat, oferisca un luxe tan deslumbrador", en referir-se a les enquadernacions que albergava.

La troballa de la tomba de Salvá i Mallén, gràcies a la investigació en premsa de l'època d'un soci, ha portat a la Societat Bibliogràfica Valenciana Jerònima Galés, entitat fundada en 1994 per un grup de bibliòfils i persones que s'estimen les arts gràfiques i que tenen com a principal objectiu l'execució de projectes culturals i la difusió del món del llibre, a realitzar un acte en el cementeri d'esta localitat per a honrar la seua memòria. L'homenatge començarà a les 11:30h i en ell es dissertarà sobre la seua vida, es col·locarà una corona de llorer en la tomba i s'inaugurarà una placa commemorativa. L'acte comptarà amb la presència de l'alcaldessa de Sarrió, Estefanía Doñate Adán, així com de membres de la corporació municipal.

next