GRUPO PLAZA

impartirÀ una classe magistral oberta al públic en la filmoteca

Paolo Sorrentino, Palmera d'Honor 2023, vindrà a València

| 20/09/2023 | 4 min, 13 seg

VALÈNCIA. La Mostra de València, que se celebra del 19 al 29 d'octubre de 2023, concedix enguany la Palmera d'Honor, màxim guardó del festival, al director italià Paolo Sorrentino, com a reconeixement a tota la seua carrera.

Nascut a Nàpols, amb una filmografia en la qual s'alternen treballs en format curt i llarg, així com sèries de televisió, Sorrentino ha aconseguit que les majors estreles internacionals desitgen posar-se a les seues mans i els grans festivals es disputen cadascun de les seues estrenes. La crítica destaca d'ell una capacitat innata per a la poesia visual, la seua facilitat per a passar de la tragèdia a la comèdia, i el seu afany per retratar els excessos de la societat italiana contemporània.

"En concedir la Palmera d'Honor a Paolo Sorrentino, Mostra de València reconeix a un dels directors més importants de l'audiovisual contemporani, un hereu de la millor tradició del cinema italià que ha sabut construir un univers propi i recognoscible", assegura el director artístic del festival, Eduardo Guillot. "Com els grans clàssics, el realitzador napolità és capaç de reflexionar a través de les imatges sobre la història i la societat del seu temps sense perdre la capacitat per a connectar amb el públic, un privilegi a l'abast de molt pocs".

Sorrentino visitarà València per a arreplegar el premi i impartirà una classe magistral oberta al públic en la Filmoteca de València, que coorganitza el cicle amb la Mostra i acollirà la projecció de tots els seus llargmetratges concebuts per a la pantalla gran, incloent les versions en dos parts de Silvio (i els altres) (2018), que va arribar als cinemes comercials espanyols en una única versió reduïda.

Mestre de l'estètica, responsable de moments icònics que ja formen part de l'imaginari audiovisual de les últimes dècades, Sorrentino ha sabut reflectir com a pocs al cinema tant l'ambient dels carrers on viu la gent corrent com les altes esferes en les quals es mou la classe política, tal com demostren els films en què ha retratat a dirigents tan carismàtics com Berlusconi i Andreotti. En les seues pel·lícules bolca tant records de la seua infantesa i adolescència com uns gustos personals que no només abasten la història del seté art, sinó també la de la música popular 

Una carrera plena d'èxits 

La seua trajectòria està jalonada de reconeixements a nivell internacional. En 2001, Un home de més, el seu primer llargmetratge, va ser seleccionat per al Festival de Cinema de Venècia. En 2004 va completar Les conseqüències de l'amor i en 2006 L'amic de la família, les dos projectades en competició en el Festival Internacional de Cannes. En 2008, amb Il divo, va competir per tercera vegada en el certamen francés i va obtindre el Premi del Jurat. Va tornar a la competició en 2011, amb Un lloc on quedar-se, protagonitzada per Sean Penn, i en 2013, amb La gran bellesa, amb la qual va obtindre un gran èxit internacional: la pel·lícula va obtindre l'Oscar a la Millor Pel·lícula de Parla no Anglesa, el Globus d'Or i el Bafta a la Millor Pel·lícula en Llengua Estrangera.

En 2015, La joventut, protagonitzada per Michael Caine, Harvey Keitel i Rachel Weisz, a més de tornar a competir a Cannes, va rebre tres Premis del Cinema Europeu i dos nominacions al Globus d'Or. En 2016, The Young Pope, la primera sèrie de televisió de Sorrentino, ambientada en El Vaticà i protagonitzada per Jude Law i Javier Cámara, va rebre una nominació al Globus d'Or i dos als premis Emmy. En 2018, la seua huitena pel·lícula, Silvio (i els altres), va ser seleccionada en el Festival Internacional de Toronto. En 2019 Sorrentino va dirigir The New Pope, segona temporada de la sèrie sobre el jove Papa, i dos anys més tard signatura Va ser la mà de Déu, on recrea la bogeria que va deslligar Maradona a la seua ciutat natal. Presentada en el Festival de Venècia, va guanyar el Gran Premi del Jurat i posteriorment va rebre sengles nominacions al Premi de l'Acadèmia i als Globus d'Or.

Acaba de finalitzar el rodatge de la seua nova pel·lícula, Parténope, localitzada entre Nàpols i Capri, i protagonitzada per Celeste Dalla Porta, Silvia Degrandi i Isabella Ferrari. En ella rescata el mite grec del mateix nom: es tracta d'una de les sirenes que es va burlar d'Odisseu. Quan es va ofegar, el seu cos va aparéixer en la costa de Nàpols, que pel seu nom va rebre el nom de Parténope.

La 38a edició de Mostra de València-Cinema del Mediterrani està organitzada per l'Ajuntament de València i compta amb la col·laboració del Institut Valencià de Cultura (IVC) i el Palau de la Música, Barreira Art + Disseny.

next