GRUPO PLAZA

ACIDESA VALENCIANA  / OPINIÓN

La quarta revolució industrial i el món del treball, el que no es parla durant la campanya electoral

28/04/2019 - 

Estem arribant ja a la jornada electoral del 28 d’abril, i l’única conclusió a la que he arribat en aquestes setmanes és que hi ha un percentatge elevadíssim de polítics incompetents. Probablement això es dega a que la major part de les persones que estan dedicant-se a la política en l’actualitat viuen de la política des que eren quasi adolescents. Amb eixa carta de presentació no es pot esperar gran cosa. Però pensen vostès que el perfil de la classe política té molt a veure amb el que estem disposats a tragar la ciutadania. Jo sempre faig el mateix símil. Si haguera de contractar a un/a d’ells/elles com a directiu en una empresa que fora de la teua propietat, ho faria? Si la resposta és no, aleshores com pot ser que els vote?

És altament probable que per aquest motiu un dels reptes al que ens haurem d’enfrontar com a societat en els propers deu anys i des de ja és com impactarà la quarta revolució industrial en el món de les empreses i el treball. I d’això no en parla ningú. Uns que amb rotllos casposos de pàtries i odis ancestrals al que pensa diferent... Altres amb eslògans naif quan el que tenen davant és una involució democràtica que bona part dels que ara estem vius no havíem viscut. Tot plegat molt irresponsable, però el fet és que està passant. I està passant perquè les forces polítiques estan dirigides per persones que al seu currículum l’única activitat per la que han cobrat ha sigut la política, deu ser molt complicat passar dels quaranta i no saber fer altra cosa. Per això quan tota una sèrie d’institucions internacionals criden l’atenció sobre els canvis estructurals que estan al girar del cantó, elles i ells estan al que els interessa i no al que ens interessa a la majoria social.

Tanmateix, ací hi ha algunes previsions reveladores. L’any 2013, Karl BendiKt Frey i Michael Osborne de la Universitat d’Oxford publicaren la seua ben coneguda recerca titulada The Future of Employment: How Susceptible Are Jobs to Computerisation?, on assenyalaven que d’acord amb les dades que havien recollit i analitzat, el 47% dels llocs de treball als USA eren susceptibles de ser automatitzats. A partir d’ací s’han succeït diversos informes que han tractat de fer estimacions similars per a diferents àrees geogràfiques del planeta. L’OCDE estima que, per terme mitjà, entre el 50% i el 70% dels llocs de treball actuals són susceptibles d’automatització als seus països membres. Eixa senyores i senyors és la realitat que tenim al girar el cantó, tot i això la major part dels polítics en actiu van a les eleccions sense parlar-ne. No se si a vostès els sembla normal, el que a mi em sembla és inacceptable tenir una classe política tan impresentable. Amb diferents graus, però impresentables.

Una primera conseqüència de la quarta revolució industrial ja es sap que va a ser la reducció quantitativa en la demanda de treball (hi haurà menys llocs de treball). Quin tipus de persona/es du al seu programa electoral promoure un increment de natalitat quan diferents organismes internacionals apunten a canvis estructurals importants que van duran aparellada la desaparició de gran part de l’ocupació actual? Pensen que les persones s’alimenten de banderes o de himnos nacionales? Els importa que actualment ja tingam les taxes de pobresa infantil més elevades de la UE?

La segona conseqüència de la quarta revolució industrial anirà lligada a les capacitats i habilitats que es requerirà que tinguen les persones treballadores. És a dir anem a viure un canvi qualitatiu molt gran en els propers anys i hauríem de preparar a les generacions actuals i futures per a eixe canvi abans que el canvi arribe. Això és el que faria una classe política responsable.

En què s’espera que consistisca eixe canvi qualitatiu en les capacitats i habilitats requerides? Doncs bàsicament, les activitats que s’espera que seguisquen desenvolupant les persones son les lligades a tasques no rutinàries que requerisquen activitats cognitives. És a dir la part més creativa que requereix habilitats de pensament crític i un grau d’autonomia professional molt gran per part de les persones treballadores. Els diferents estudis parlen d’una força de treball molt ben formada i especialitzada en la que la presència de les anomenades soft skills tindrà un gran pes. El món no es va a parar a esperar-nos, seguirà avançant. Entre tant per ací amb caspes patrioteres varies, quina antigor¡ 

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme