GRUPO PLAZA

projecte audiovisual

'Burjassot para taula': quan els migrants fomenten el valencià a través de la seua cuina tradicional

14/08/2018 - 

VALÈNCIA. Com deu ser cuinar un tagín de corder o un sarmale? Al projecte culinari 'Burjassot para taula' s'exposen aquestes dues receptes- i moltes altres- fent ús de les xarxes socials i amb el valencià com a vehicle comunicatiu. El seu mecanisme és així de senzill, persones migrants- tant d'altres països com d'altres punts d'Espanya- i que viuen al municipi de Burjassot expliquen un plat tradicional de la seua cultura fent-se servir únicament d'aquesta llengua.

Impulsada per l'Agència de Promoció del Valencià de Burjassot (Aviva) i segons assenyalen els seus organitzadors, la iniciativa va néixer el passat mes de juny amb la finalitat de "descobrir els lligams" entre els veïns d'aquesta localitat, al mateix temps que "demostrar com persones d'altres països poden integrar-se perfectament a la capital parlant el valencià".

Fins ara, 'Burjassot para taula' sols ha emés dos capítols, d'un total de deu episodis que s'aniran publicant a la seua mateixa web, a YouTube o a les xarxes socials, de manera mensual. Els seus protagonistes hi són, per exemple, Ibrahim, un marroquí que fa deu anys que viu a València i qui ensenyarà com elaborar un tagín; o Alina i Petronia, dues romaneses que han obert en Burjassot una botiga de productes locals del seu país i que per al programa han cuinat el sarmale, una recepta procedent de Moldova. Igualment, els plats no sols es cuinen fora del nostre país, tal i com assenyalen els seus organitzadors es podrà aprendre, entre d'altres, els secrets de la cuina manxega.

Per a participar els interessats solament han d'enviar la seua proposta a l'adreça de la plataforma i Aviva Burjassot seleccionarà aquelles receptes tradicionals que considere pertinents. Tant de bo, la recerca no és tasca fàcil, degut que el treball d'investigació està sent "bastant exhaustiu" per tal d'encontrar algun migrant que parle valencià i visca a Burjassot. "Estem removent cel i terra, però volem aconseguir la desena de capítols", esmenten els impulsors. Davant aquesta situació i per incentivar a futurs participants, l'organització premia amb una capsa de productes locals i de kilòmetre zero del Mercat Municipal de l’Almar, als qui participen.

Així mateix, a banda dels mateixos vídeos on es troben les receptes, a la web de 'Burjassot para taula' es pot trobar material complementari com ara ferramentes per a aprendre valencià, reportatges i altres curiositats culinàries. "Al cap i a la fi el que vol Aviva Burjassot és animar a altres persones que viuen a la nostra Comunitat a aprendre la llengua. Per això, els vídeos tenen a més subtítols en romanés, francés, anglés, castellà i valencià". La plataforma ofereix així un sistema multilingüístic on cada receptor pot adaptar el canal a les seues necessitats. Enfront aquesta informació sols quedaria preguntar-se (a manera d'eslògan) si els veïns de Burjassot volen parar taula, o no.

 

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas