GRUPO PLAZA

EL MINISTERI AL·lEGA QUE IMPULSA ACTUACIONS EN FUNCIÓ DE L'EQUILIBRI Territorial

El Govern admet que reparteix sense un barem clar les ajudes a institucions culturals de València

23/04/2018 - 

VALÈNCIA. Els senadors de Compromís, Carles Mulet i Jordi Navarrete, han denunciat la "discrecionalitat" amb la qual el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport programa les seues actuacions i inversions. En una resposta a una pregunta dels senadors de la coalició, el Govern admet que el MECD "no compta amb un sistema de baremació entre diferents museus i espais culturals".

Per al senador Jordi Navarrete, "és quelcom escandalós i especialment greu que aquestes subvencions, que són una font imprescindible en el seu funcionament per a molts recintes culturals, s'atorguen sense cap baremació clara entre els diferents museus i espais culturals, fent servir criteris polítics per repartir aquests fons".

Per la seua part, el Ministeri ha argumentat que "el MECD programa les seves actuacions i inversions en les diferents CCAA d'acord amb les necessitats dels museus estatals de gestió directa i la priorització acordada amb la comunitat autònoma per als museus estatals transferits" i que "estima les necessitats, situació de les infraestructures, superfície, característiques dels béns custodiats i que impulsa actuacions en funció del desitjable equilibri territorial".

"Però allò constatable és que les subvencions es reparteixen d'una forma molt desigual i que aprofundeixen la bretxa existent entre els museus privilegiats com el Thyssen, MACBA o MNAC, que veuen com anualment els PGE els reserven desenes de milions i fins i tot se'ls ajuda al seu excés de deute i la resta, relegats a una total falta d'empatia i problemes en l'obtenció de subvencions i ajudes que no donen una resposta a les seues necessitats", ha assenyalat Navarrete.

"La resposta assenyala la inversió elevada al Museu Nacional de Ceràmica González Martí però eludeix explicar els motius de la discriminació que ha patit l'IVAM que no va rebre la subvenció nominativa de 171.000 euros de 2016 per un mal funcionament del Ministeri d'Hisenda o la que pateix el Sant Pius V, la segona pinacoteca de l'Estat, amb necessitats molt urgents d'ampliació de peces exposades així com la falta de concreció del seu projecte museogràfic per posar el recinte a través d'un consorci al nivell que es mereix", manifesta Compromís a través d'un comunitat. Al que Navarrete afig que aquests "prioritzen determinats centres culturals mentre retenen l'impuls que necessiten altres, com els valencians, que podrien situar-se al mapa cultural de l'Estat i que també són cultura en majúscules i un reflex de la nostra personalitat com a poble".

Des de Compromís recorden que les preguntes al Govern i les sol·licituds d'informació són "imprescindibles" per a la funció de control del mateix des de les Corts i per a demanar i reunir informació que utilitzar per reclamar justícia amb l'autonomia valenciana, "una de les més maltractades en els pressupostos generals de l'Estat de 2018".


Noticias relacionadas

la nave de los locos

Más cine, por favor

El delicado momento histórico aconseja la evasión. Que cada uno elija una vía de escape para no deprimirse. El cine brinda esta posibilidad. Cine hecho por mujeres con talento. ¿Y si vemos Cinco lobitos?

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas