L'Institut Valencià de Cultura busca l'arrel comuna de la música urbana i la tradicional en un nou festival propi i públic de la Generalitat
ALACANT. Què tenen en comú la música urbana i la tradicional? Segons el festival Improversa, més del que pensem. Marga Landete, directora adjunta de música i cultura popular a l'Institut Valencià de Cultura, ho ha resumit en la presentació que ha fet d'aquest encontre de nova creació al teatre Arniches. "Les dos tenen una gran coincidència, el cant improvisat".
Al llarg de tres dies, de l'onze al tretze de maig, es podrà comprovar eixe raonament a Alacant. El festival, impulsat per l'IVC amb un pressupost de 45.000 euros, reunirà a rapers com Arkano o Tesa amb creadors que tiren per coses més tradicionals, com Jonatan Penalba. Altres barregen ja la part més clàssica amb la contemporània, com Niño de Elche o Kukai Dantza.
Tots ells compleixen els dos objectius que s'han marcat amb Improversa, "reunir a artistes que fan la música des de baix, la d’arrel urbana i la tradicional" i el fet de que són peces "on la lletra té un pes significat", ha raonat Landete. A més, la directora ha subratllat el fet de que "fem un festival igualitari en la llengua i la presència d’homes i dones, per treballar en l’horitzontalitat".
La creació de les dones tindrà un lloc específic el dissabte 12. Eixe dia han volgut que estiguen amb el lema El rap té nom de dona, Lauren Nine, Tesa i Yaike. Les dos últimes han estat també a la presentació i han agraït que hi haja un lloc d'encontre així. "Em sembla que és una proposta original que m’agrada molt perquè m’acople com a música popular urbana", ha contat Tesa.
La rapera d'Almussafes (València) ha valorat als seus companys de cartell, "són artistes de luxe", i ha destacat que "m’agraden al mateix nivell Penalba que Arkano". Per això valora que puguen estar junts, com passarà el divendres onze, trencant estereotips de públics diferenciats: "Fer fusió d’allò tradicional i la música urbana pense que és un encert".
Yaike també ha recolzat la idea de la fusió que ofereix Improversa. L'alacantina actuarà amb els dos grups on participa, Artesanos y Juego Libre. En un, com matissa, fa pur rap amb dj i scratch i amb l'altre rap reggae. Mestra d'educació infantil, ella no es considera improvisadora sinó lletrista.
Quan ha seguit amb el repàs de la programació, Landete s'ha referit al diumenge com el dia on es troba l'aposta de com "ens agradaria que fóra en el futur Improversa". I el culpable d'això són els guipuscoans Kukai Dantza. La seua "barreja de la dansa contemporània amb la tradicional és un treball que ens agradaria fer".
Altre qui sap bé de barrejar és Francisco Contreras. Conegut pel seu nom artístic de Niño de Elche porta anys fent-ho al flamenc i altres músiques. Antología del Cante Flamenco Heterodoxo és la demostració que ha llançat enguany de la seua investigació musical. A ell l'emparellen amb Las víctimas civiles, qui Landete ha recordat que es defineixen com "el primer grup valencià que canta en castellà".
Tots dos comparteixen un tret que Landete ha valorat, el pes de les lletres. I en el cas de Las víctimas civiles "amb un discurs polític molt potent que consideràvem quadrava amb les lletres d’el Niño de Elche". "Sent molt heterogènies, amb estils molt diferents, tenen esta reflexió política molt profunda i ens va resultar curiós fer-los treballar junts", ha afegit
Les activitats d'Improversa no es quedaran tancades a les partes de l'Arniches. Així ho ha recalcat Alícia Garijo, la delegada de l'IVC a Alacant. Si les primeres propostes són escéniques, tenen altres que poden plantejar-se a altres llocs, com són els carrers. Un punt que a Garijo li agrada en particular perquè així compleix també amb l'objectiu de fer barri.
Landete ha corroborat eixa idea, "volíem presència en el carrer". El seu desig seria que "la gent es poguera trovar sorpresa als carrers". Per això, a l'avinguda Óscar Esplá faran el dissabte una demostració d'street dance a càrrec de diferents associacions alacantines. A l'endemà, es canviarà d'esceneari i serà l'Esplanada d'Espanya on tindrà lloc una mostra de cant d'albaes.
Seguint la comparança entre música urbana i tradicional, Landete ha explicat com és de tècnicament complicat fer les albaes: "Cantes melodies tècnicament molt difícils amb una tessitura molt ampla i no saps què vas a cantar perquè el versador et diu què cantaràs a continuació". De demostrar el poder que tenen s'encarregaran gent com Xavi de Bètera o Maria Amparo Hurtado amb els versadors Salvador López o Paco de Faura.
La visita de Landete ha servit també per parlar de muixerangues. La tradició de les torres ha pres força a Alacant, on es celebra la més gran de les trobades que es fan a la Comunitat. La del 17 de juny serà la quarta que es fa i canviarà d'ubicació, passant a la plaça Ruperto Chapí.
El president de la Muixeranga alacantina, Iván Quesada, ha raonat que així han fet cas a les demandes de l'Ajuntament, que volia passar-los d'Alfons el sabi a enfront del Teatre Principal "per temes logístics i d’hora i espai". Quesada ha convidat a tots els interessats a arrimar-se i provar a participar perquè "gaudisquen de la passió".
Ambient hi haurà perquè seran nou les muixerangues que es reuniran eixe diumenge al migdia. Landete creu que enguany es notarà l'impuls que li donaran a la trobada, on col·laboren per segon any consecutiu. La directora ha valorat també la idea de continuïtat respecte a Improversa.
"No volem que siga com una seta, no tindria sentit", ha assegurat respecte al futur de l'encontre. "Quan es programa un festival des de l’IVC, és perquè tinga un pòsit en el públic i sector", ha finalitzat, "ens interessa la barreja, juntar i posar en valor dos elements en què els músics valencians són potents perquè el rap a Alacant, es dóna molt. És buscar els nexes d’unió i quan la gent es posa amb la música es juga molt".