GRUPO PLAZA

empresas desde el interior | IATA ESPARDENYES ADEQUA ELS SEUS DISSENYS A LES NOVES TENDÈNCIES

La Mata resisteix el pas del temps i sedueix el mercat internacional amb espardenyes tradicionals

13/02/2022 - 

CASTELLÓ. La primera constància escrita de l'existència de l'ofici d'espardenyer a La Mata data de l'any 1691. Precisament, en el document amb el qual s'oficialitzava la independència de Morella, durant el regnat de Carlos II. Era tanta la tradició que existia que va ser el mateix gremi espardenyer qui va pagar els drets que van permetre aconseguir el privilegi. Durant molts segles les localitats ubicades junt al Riu Bergantes han sigut centre de referencia d'aquest ofici, que es va mantindre sòlid fins la dècada dels anys 60, data en la qual encara quedaven set fabricants a La Mata.

Ara, ja avançat el segle XXI, només queda una fàbrica a tota la comarca dels Ports: Iata Espardenyes. Monxto Monfort i Inma Mestre mantenen la tradició. Són la quarta generació d'una empresa que van posar en marxa els avantpassats d'Inma. “Nosaltres hem agafat el relleu dels seus pares, Antonio i Núria”, explica Montxo, que assenyala que “quan faltaven tres anys perquè es jubilaren vam decidir tornar al poble (des de Castelló), aprendre l'ofici, formar-nos i així continuar amb el negoci familiar i desenvolupar ací el nostre projecte de vida”.

Va ser l'any 1990 quan van començar i ara, més de 30 després, s'han consolidat com un referent mundial en el sector del calçat amb la marca Iata Espardenyes, amb el valor afegit de que es manté el procés d'elaboració artesanal -totes les peces són cosides a mà- i que es realitza amb productes naturals i fibres vegetals com el cànem, el jute, el cotó, la seda o el lli.

Innovació en el disseny

La producció de l'empresa ubicada a La Mata abasta dos línies treball. La primera inclou l'elaboració de les tradicionals espardenyes que abans utilitzaven els homes i les dones per a treballar al camp i que ara és utilitzada pels col·lectius vinculats a les festes populars; i les ja clàssiques Copete, més elegants (disseny original de la comarca). La segona està dirigida a un públic més jove i al món de la moda.

“A finals de la dècada dels 90 vam començar a introduir el disseny en les nostres creacions adequant-les a les necessitats dels mercats i a les tendències de món de la moda”, explica Montxo, “realitzant versions en espardenya de models de calçat actual”. La dedicació i la qualitat dels productes han sigut reconeguts per marques de prestigi internacional com Scalpers, Saks Fight Avenue, RKS o El Corte Inglés, entre d'altres, que formen part de la seua cartera de clients. 

Aquest fet els permet exportar la seua producció arreu del món. Anglaterra, França, Itàlia, Canadà, Estats Units, Austràlia, Rússia, Xile, Uruguai, Perú, Colòmbia, Emirats Àrabs, Japó o Corea del Sud són una part dels països on exporta la firma de La Mata una bona part de les 45.000 espardenyes que sol produir de mitja cada any.

Venda en el Museu del Prado

El món de l'art també ha sigut seduït pels dissenys de Iata Espardenyes. Entre els seus clients també està el Museu del Prado, que els fa encàrrecs per a la seua tenda de souvenirs. “Per a ells elaborem espardenyes que contenen plàstic reciclat recuperat del mar i en les quals, amb l'ajut de la impressió digital, es graven obres d'art", remarca Montxo. Entre els darrers encàrrecs que s'han realitzat està una espardenya on es podia veure un gravat de Goya titulat Modo de poder volar los hombres.

Moltes són les marques que es dirigeixen a La Mata per a aconseguir dissenys exclusius, com Armand Basi “però no sempre podem atendre les comandes, ja que la immediatesa amb la que has de servir l'encàrrec no podem complir-la perquè nosaltres no som Amazon ni tampoc tenim cap sucursal a altres països on les qualitats són més baixes; nosaltres volem mantindre la nostra filosofia de qualitat, valor i treball”. La trajectòria també ha portat a Iata Espardenyes a innovar. Un exemple d'aquesta tasca va ser la creació d'una espardenya d'hivern elaborada amb tela de manta morellana teixida de forma artesanal.

En l'actualitat són cinc els treballadors que composen l'equip de l'empresa de La Mata, que pareix que té el futur assegurat, ja que el fill de Montxo i Inma té decidit seguir la tradició de la família, en un moment en que pareix que gràcies a empreses com Iata Espardenyes -i altres iniciatives que s'han posat en marxa a la localitat dels Ports en els darrers anys- s'ha incrementat lleugerament la població i diverses parelles de joves que s'han quedat a viure, explica Montxo.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme