GRUPO PLAZA

S'EXPOSA Al Museu de l'Horta, de torrent

'Arròs a la valenciana per a la reina d'Espanya': la primera referència escrita de la paella en els menús reials

| 17/03/2023 | 2 min, 42 seg

VALÈNCIA (EP). El Museu Comarcal de l'Horta Sud Josep Ferrís March de Torrent exhibix l'exposició Arròs a la valenciana per a la reina d'Espanya, mostra que pretén confirmar la importància que va tindre l'augment del cultiu de l'arròs en el segle XVIII i que permet contemplar "en primícia" menús reials en els quals apareix com a plat principal l'arròs a la valenciana, nom primigeni de la paella.

Així, l'exposició -que podrà visitar-se de manera gratuïta fins al pròxim 5 d'abril- aplega menús originals, manuscrits pel Marqués de Campo-Villar, escrits entre 1788 a 1789.

La documentació demostra la rellevància i evolució que va tindre l'augment del cultiu de l'arròs en el segle XVIII i com es va convertir del manteniment bàsic i diari per a les classes més necessitades de la societat valenciana a una de les viandes preferida per la taula més important del món, la de la reina Maria Lluïsa de Parma, que va donar inici al castissisme gastronòmic en la cort espanyola.

I és que, a través de panells informatius i vitrines en les quals es poden contemplar documents originals, la selecció relata com l'emigració de molts valencians i valencianes a Madrid, així com el contacte de religiosos en les cuines dels convents d'Espanya i els virregnats americans, van fomentar l'inici de l'èxit internacional del llavors denominat arròs a la valenciana, que, posteriorment, es denominaria paella valenciana.

El comissari de l'exposició és Luis-Martín Ramírez, fundador i titular de la Col·lecció Espínola, un dels fons més important de gravat flamenc dels segles XVI i XVII de tota Espanya.

Ramírez ha participat en nombrosos projectes relacionats amb la història i és autor de dos llibres, una investigació sobre el primer director de gravat de la Reial Acadèmia de Sant Carles, l'alcorí Julià Mas i Gasch, i un altre sobre la història i l'origen valencià de l'orxata.

Important troballa

Per al comissari, "estem davant una important troballa, que significa retrocedir 30 anys en l'última referència escrita que es tenia de l'arròs a la valenciana, que era del primer quart de segle XIX".

Concretament, en 1818 el xativí Francesc de Paula Martí Mora feu referència al procediment de cocció de la gramínia: "Para que el arroz a la valenciana salga como le hacen aquellos naturales, es preciso que cueza a fuego muy activo", exposava Martí Mora en un capítol de la reedició actualitzada de l'Agricultura General d'Alonso d'Herrera.

El president del Museu Comarcal i de la Mancomunitat, José Francisco Cabanes, convida a tots els veïns i veïnes de la comarca a visitar l'exposició per a "conéixer una miqueta més la nostra història". "Vull convidar a tots els veïns i veïnes de la comarca a vindre a descobrir esta meravellosa exposició que parla de nosaltres perquè l'arròs està dins del nostre ADN, i aprofitar per a conéixer totes les meravelles que amaga el nostre museu comarcal", insta.

next