GRUPO PLAZA

en el mes de maig

El Centre del Carme i el Festival 10 Sentidos instal·len un "artefacte dramatúrgic" contra el masclisme  

16/01/2019 - 

VALÈNCIA. (VP/EP). El Centre del Carme Cultura Contemporània i el Festival 10 Sentidos instal·laran el mes de maig Macho Man, un "artefacte dramatúrgic" creat per Álex Rigola contra la violència masclista.

El Festival 10 Sentidos, en la seua VIII edició, pretén reflexionar sobre el concepte de violència i generar un diàleg per a "desmantellar el sistema violent i injust actual". Sota el lema 'Bestias', la cita cultural pretén "aproximar-se a tota mena de contextos violents, amb la finalitat de destapar-los i denunciar-los", han avançat els impulsors de la programació.

En aquest context, el certamen i el Centre del Carme s'han
involucrat com a coproductors en l'últim treball del director Álex Rigola, Macho Man, una instal·lació de teatre documental sobre violència masclista.

Aquest artefacte dramatúrgic se situarà en el centre de cultura contemporània al maig i tractarà de despertar la consciència de l'espectador sobre un dels temes més preocupants de la societat actual. Per a això, proposa "un viatge escènic i experimental en forma d'instal·lació on el públic passa a ser el protagonista, desplaçant-se pels diferents espais com si fóra un laberint".

Mitjançant un sistema d'àudio sense fils, una dona que ha patit violència de gènere fa de guia i de documentalista en un recorregut aproximat d'uns 60 minuts. El públic passeja en grups de huit persones per les onze sales diferents en les quals els espectadors llegiran, escoltaran, triaran i interactuaran amb els espais i amb altres participants. En el laberint es toparan amb testimoniatges i converses reals, així com amb textos, sentències, declaracions,
fotografies, llibres i vídeos que serveixen per a aproximar-se en primera persona a la situació.

En un espai dissenyat per Max Glanzel, s'inclouen racons interactius en els quals l'espectador ha d'assenyalar quines sentències judicials són reals o no, i en els quals s'avalua el nivell de masclisme o la implicació de cadascú en la lluita contra la violència a través de preguntes en una instal·lació similar als vis a vis carceraris.

Rigola ha precisat de 10 mesos d'exhaustiva documentació per a alçar el projecte i l'assessorament de la psicòloga Alba Alfageme. El muntatge és a càrrec de Heartbreak Hotel, una companyia d'arts escèniques amb l'esperit d'investigació de noves formes de narració escènica però també amb el desig de confrontar el públic amb els valors de la societat contemporània.

 
Abans de recalar a València, aquesta iniciativa artística es va poder veure en el festival Temporada Alta de Girona i també passarà pels Teatres del Canal de Madrid.

El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha recordat, en un comunicat, "la implicació d'aquest espai amb les arts escèniques i amb les companyies valencianes no solament com a seu de diferents festivals i trobades sinó també participant en la coproducció d'alguns dels seus espectacles més innovadors promovent la interrelació de les arts i acostant els nous llenguatges creatius a la ciutadania".

"En aquest cas, a més, amb una proposta que pretén remoure consciències sobre un dels problemes que més ens preocupen la societat actual com és la violència de gènere", apunta.

Macho Man
no mostra sang, ni cadàvers, però "regira
consciències i estómacs". Aqueix és l'objectiu d'aquesta proposta i de totes en les quals ja treballa el Festival 10 Sentidos que afronta la seua huitena edició amb el patrocini principal de Caixa Popular, que s'implica en la posada en marxa de la principal cita amb les arts vives a València, que a més té una motivació i preocupació social, recalquen des de l'organització.

"Tinc una filla i no vull que visca en un món com aquest", ha afirmat Rigola per a explicar les motivacions que li van portar a posar en marxa aquest projecte que es fixarà a València durant diversos dies perquè tot tipus de públics puguen acudir a ell.

El Festival 10 Sentidos, a més, concertarà una sèrie de visites escolars amb la finalitat d'informar les noves generacions sobre la violència masclista i d'aproximar-la amb realitats freqüents al seu voltant.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme