GRUPO PLAZA

xavier rius continua amb la renovació

El sociòleg Joaquim Rius, nomenat nou director de la revista Debats

7/03/2016 - 

VALENCIA. Joaquim Rius Ulldemolins, sociòleg de la Universitat de València, dirigirà la nova etapa de la revista Debats. El nomenament, aprovat hui pel consell d’administració de la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i Investigació, editora de la publicació, a proposta del director de l’entitat, Vicent Flor, suposa un pas més en la renovació, d’estructures i de persones iniciada pel diputat de Cultura, Xavier Rius, per rellançar i potenciar l’activitat del Magnànim i recuperar el prestigi i el protagonisme perduts els últims anys.

Rius Ulldemolins, doctor format acadèmicament a la Universitat Autònoma de Barcelona i a l’École des Hautes Études en Sciences Sociales de París, ha desenvolupat diferents investigacions al voltant dels models de polítiques culturals públiques i la seua relació amb el desenvolupament urbà. Una de les més recents ha analitzat comparativament les estratègies de la promoció urbana basades en grans contenidors culturals, dits “elefants blancs” de l’arquitectura, a les ciutats de València i Barcelona.

“L’objectiu és convertir Debats en una revista central en les reflexions més actuals en el camp intel·lectual i acadèmic del País Valencià i a través de col·laboracions d’alt nivell internacional i estatal connectar els debats locals amb els debats globals”, ha explicat el diputat de Cultura, Xavier Rius.

En aquesta línia, Joaquim Rius assenyala que “la revista inclourà un ampli ventall de temàtiques de debat i anàlisi, però sempre lligades en torn de la cultura, el poder, la política, la identitat, el territori i el canvi social rellevants ací però amb intenció de convertir-se en un referent a nivell europeu i internacional. Abandonar la perspectiva exclusivament assagística i convertir-la en un instrument d’anàlisi de les problemàtiques emergents al voltant de la cultura i la societat contemporànies”.

Per aconseguir aquests objectius, el nou director renovarà a fons l’actual consell de redacció per a fer-lo més operatiu i crearà un consell científic assessor amb professors de prestigi de la Universitat de València i també d’altres de l’Estat i internacionals. Ambdós consells combinaran persones amb un ancoratge a la realitat cultural i social valenciana, persones amb capacitat per detectar nous debats socials i persones amb experiència en gestió de revistes acadèmiques d’àmbit nacional i internacional. Pel que fa als continguts, el projecte és que cada número de la revista incloga un dossier monogràfic amb diferents articles al voltant d’un tema, una secció miscel·lània amb articles de recerca, entrevistes a persones destacades per la seua trajectòria i ressenyes de llibres, especialment sobre temes culturals, socials i polítics relacionats amb el País Valencià.

Noticias relacionadas

a través de tres vertientes 

‘Rituals’, una nueva mirada a la cultura festiva

Por  - 

La Institució Alfons del Magnànim presenta Rituals, una revista anual para analizar y celebrar la cultura festiva valenciana, desde tres ejes clave: el asociacionismo festivo autogestionado, la investigación política y la gestión y política cultural festiva

sillón orejero

Krokodil, la revista 'el jueves' de la Unión Soviética

Por  - 

Lenin consideró en 1922 que el humor era un arma fundamental para la propaganda revolucionaria en la Unión Soviética. Para ese fin, creó Krokodil, una revista satírica que se dedicaba a criticar a los capitalistas extranjeros pero también a los burócratas locales incompetentes. La publicación tuvo una tirada de millones de ejemplares, ha sido la más vendida de la historia de las revistas de humor de todo el mundo. En los años 30, su staff fue detenido por Stalin. A su director, Koltsov, lo fusilaron. Sin embargo, el proyecto continuó hasta 2008.

sillón orejero

'Umbral', de Valencia, una de las publicaciones anarquistas más importantes del siglo XX

Por  - 

En mitad de la guerra, conforme el conflicto se volvía más cruento, en Valencia apareció una revista de orientación anarquista que prestaba especial atención al arte. Reportajes sobre escritores y narrativa aparecían en sus páginas al lado de las noticias sobre el frente y los análisis del curso de la guerra. Por sus páginas pasaron grandes artistas, como Kati Horna, mujeres de trayectoria ejemplar, como su redactora jefa Lucía Sánchez Saornil o uno de los grandes cronistas del conflicto, Mauro Bajatierra.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme