GRUPO PLAZA

MÉS QUE UN CAS D'ÈXIT

XV aniversari dels estudis Atomic: el viver de l’escena musical en valencià

La sala Condado de Dénia acollirà diumenge una marató deconcerts encapçalats per Aspencat, Zoo i Smoking Souls

17/11/2016 - 

VALÈNCIA. Amb més de cent àlbums a l’esquena i tres Premis Ovidi Montor ala Millor Producció i Arranjaments, Mark Dasousa està considerat hui en dia un dels productors de referència de l’escena musical en llengua valenciana. Tot va començar l’any 2001, quan este músic nascut a Ondara (i conegut com amembre de bandes com Carpe Diem, Píldora X, Atom i Solar) va decidir obrir un xicotet estudi de gravació per registrar les seues cançons. Sense saber-ho, aquell local estava destinat a omplir pocs anys després una important mancança a la Marina Alta i les comarques veïnes.

Al voltant de l’any 2005 començaven a consolidar-se a la Comunitat un grapat de grups valencians amb creixent projecció nacional (sobretot a l’àrea d’influència del Països Catalans). “Tot el que havien començat bandes com Al Tall i després Obrint Pas, en traslladar l’interés per esta música a un públic més jove, va trobar continuïtat en bandes que procedien de la Safor o la Marina Alta”. Era el cas de la Gossa Sorda –el grup de Pego en el qual canta el diputat de Compromís Josep Nadal– i el grup de Xaló Aspencat, tota la discografia dels quals va ser gravada als estudis Atomic. Després vindrien projectes més jóvens com Smoking Souls (que encara que porten un nom anglés, canten en valencià), La Raíz o Zoo, grup de fusió hip hop i ska procedent de Gandia. Per a tots ells, Atomic es va convertir en una segona casa, convenientment ubicada en una zona valencianoparlant. No obstant això, amb el pas del temps, també s’hi han afegit bandes allunyades d’esta escena, com Red Buffalo, recentment dissolts, o Thee Vertigos


“En la història d’Atomic tot ha sigut molt natural, perquè jo vaig créixer amb estos músics. Eren els meus amics i el tractament amb ells és sempre molt personal –explica Dasousa. De fet, jo sóc un productor autodidacta; mai no he anat a una acadèmia per aprendre esta professió, la qual cosa té avantatges i inconvenients”.

De les gairebé cent bandes que han passat per les mans de Mark Dasousa en els últims quinze anys, moltes l’han seguit allà on s’ha traslladat el seu estudi: primer a Benimeli, després Dénia, Els Poblets i, finalment, a Ondara.

Esta fidelitat es materialitzarà en una gran festa d’aniversari que tindrà lloc diumenge als antics cinemes Condado de Dénia, reconvertits fa anys en una impressionant sala de concerts amb un aforament de mil persones. Des de les cinc de la vesprada fins a les deu de la nit, passaran per eixe escenari, seguint un formate de showcases de 30 minuts. El cartell està integrat pels ja citats Zoo, Aspencat i Smoking Souls, a més de Solar (la banda del mateix Dasousa), Pupil·les, Thee Vertigos, Tremp i Sva-ters. Set bandes d’estils molt diferents (des del pop rock al rap o el garage sixties), però units per la seua relació amb els veterans estudis d’Ondara.


Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme