VALÈNCIA. En algun moment durant el procés de reobertura dels serveis de ràdio i televisió públiques algú va trencar amb la fulla de ruta que parlava de no obrir abans de tenir una graella completa i no deia que la ràdio arribaria abans que la tele. El pròxim 11 de desembre, el dilluns de la propera setmana, À Punt iniciarà les seues emissions de ràdio amb 28 hores setmanals de continguts repartides en 10 programes. Entre tots ells destaca el magazín diari Al Ras, presentat per Jèssica Crespo i codirigit per ella mateixa, Ernest Parra i Joan Tur. Li acompanyaran en l'inici de les emissions altres espais entre els quals destaca la cultura, el medi ambient, la gastronomia, els animals i els continguts pensats en els escolars.
L'emissora autonòmica –que es manté en els mateixos dials en els quals s'escoltava Ràdio 9– rellevarà així a unes emissions en proves que ha posat en valor la directora general de À Punt Mèdia, Empar Marco. Encara que ha admès que és un repte iniciar les emissions sense els informatius que a futur vertebraran els continguts, dilluns que ve es reactivarà el servei públic amb Al Ras i les seues primeres tres hores de programa. Un espai que, a més, es reemetrà tant a partir de les 12 de la nit cada dia com en un resum matinal els dissabtes i diumenges de 8 a 10 hores amb el millor de la setmana.
El projecte més ambiciós de la nova ràdio acull una nòmina de col·laboradors interessants, entre els quals destaquen periodistes especialitzats i referents en alguns àmbits, però també la paritat entre les veus i equips. Kristin Suleng parlarà de vida sana i Arnau Benlloch de benestar mental, Óscar Morant repassarà els projectes d'emprenedoria, es parlarà de l'impacte i convivència amb les xarxes socials (Marga Cabrera), de territori i canvi climàtic (Maria Josep Picó i Andreu Escrivà), d'agricultura, ramaderia i pesca des d'un punt de vista actual (Héctor Molina), de llibres (Anna Moner), llengua (Verònica Cantó) i narrativa (Carles Cano), de feminisme (Fani Grande), art (Mar Roig) i cinema (Sara Mansanet).
Hi haurà més espais i més temes, però potser estos són els primers que destaquen abans d'iniciar les seues emissions que cada divendres es traslladaran a diferents ciutats del territori valencià. Eixes ciutats seran les protagonistes del programa i, com ha comentat la pròpia Jèssica, l'actualitat marcarà bona part del contingut diari. Però, amb una visió des de la problemàtica social, les valoracions d'experts o les reaccions dels implicats; en cap cas s'aproximarà a qüestions polítiques a l'espera de la construcció dels equips de treball d'informatius que arribaran "en la primavera de 2018", segons Marco.
A més d'Al Ras, l'únic altre programa diari en esta nova etapa és Territori Sonor, un magazín musical presentat per Amàlia Garrigós. La música creada a la Comunitat Valenciana s'expressarà de dilluns a divendres i de set a vuit de la vesprada a través de la diversitat "d'estils i de llengües". Garrigós i els seus col·laboradors –entre altres Senior, Carmen Laguarda o Ramir Calvo– faran monogràfics, s'acostaran a les últimes tendències, escoltaran als clàssics i dinamitzaran a l'inabastable agenda de concerts del territori valencià. Per descomptat, hi haurà música en directe i entrevistes.
A més dels dos programes diaris (de dilluns a divendres), Marco ha presentat la resta d'espais al costat del director de Continguts i Programació, César Martí, tots de periodicitat setmanal. En la franja de les 13 a les 14 hores, els dilluns, Samaruc Digital, un contingut transmèdia de divulgació mediambiental que ja existeix com a plataforma web, ara adaptat a la ràdio i que presentarà Reis Juan; els dimarts, Cuina de Bancal, un magazín gastronòmic que acostarà als oients als mercats, al camp i als restaurants de la mà de Carles Galletero; els dimecres, Plaerdemavida, un programa sobre literatura dirigit tant a lectors com a qui no llig habitualment, amb Maria Josep Poquet; els dijous, Animalades, un espai sobre el món dels animals presentat per Joan Espinosa; els divendres, l'Escoleta destinat a pares i mares per a donar-los a conèixer a través d'Aitana Ferrer plans per a tota la família, consells de salut i alimentació i educació entre altres continguts.
A més de tots estos continguts entre setmana, els dijous a la vesprada, de 20 a 21 hores, s'emetrà un altre més multiplataforma: Una habitació pròpia, un programa sobre llibres que tractarà d'anar més enllà, connectant el tema central d'una novel·la coneguda amb exposicions, pel·lícules i més estímuls per a enlairar la literatura amb més elements i estimular la lectura. El programa està presentat per la booktuber Irene Rodrigo.
Els caps de setmana, al matí, com han destacat Marco i Martí, la ràdio d'À Punt dedicarà les seues primeres emissions al públic infantil amb La Caseta d'Aitana (també amb Aitana Ferrer), un magazín els dissabtes de 10 a 11 hores, i el concurs familiar Rosquilletres, els dissabtes i els diumenges d'11:30 a 12 hores. En este espai, Rafa Albert posarà a prova l'habilitat dels estudiants per a lletrejar paraules en valencià.Estos dos programes infantils es repetiran a les vesprades els dimecres i els dimarts i dijous, respectivament, així com L'Escoleta, que tornarà a emetre's els divendres.
Més enllà de la ràdio, este dimarts s'ha obert la pàgina de Facebook d'À Punt. El projecte, segons Marco, "està en marxa" i es van "complint terminis i promeses" com ara la web que obrirà també amb una versió inicial el 18 de desembre, "encara que no siga la definitiva". La ràdio definitiva comptarà amb quatre estudis amb "tecnologia punta", on es produiran "continguts molt variats" a partir de "la gran quantitat de projectes que han entrat, amb molt treball i il·lusió, per la finestra" per a esta nova iniciativa i per a "ocupar un buit en la societat valenciana", ha afegit Martí.
Als crims de quatre dones a Silla (Horta Sud), Elx (Baix Vinalopó), Massarrojos i Borriana (Plana Baixa) se suma l’aparició del cadàver d’un llaurador de Los Montesinos que podria tindre relació amb el cas