GRUPO PLAZA

programació

D'Escultors de l'aire a Carmen Werner: la dansa envaïx Espai Inestable

| 01/03/2024 | 4 min, 37 seg

VALÈNCIA. Inestable dedica gran part de la seua programació dels mesos de març, abril i maig de 2024 a la dansa. La sala valenciana torna a apostar per les creadores locals, companyies estatals de referència com Carmen Werner i Vacaburra i per la col·laboració amb els festivals de dansa valencians de referència, des d’un element comú: una gran presència de dones creadores. “Tornem una altra vegada al cos, al moviment, a la presència dancística. Inestable és un projecte que potencia el cos en l'escena i el moviment com única possibilitat de reconfortar-nos amb el món”, afirma Jacobo Pallarés, director d’Inestable. “Durant estos mesos, programem dansa i més dansa, i amb una relació estreta amb el nostre entorn: jóvens creadores valencianes, Dansa València i Festival 10 Sentidos”.

La programació de dansa 2024 arranca en Inestable este mes de març amb Roser, de les creadores valencianes Núria Crespo i Emma Romeu. Presentada el passat any en versió curta i adaptada a l’espai en el festival Russafa Escènica, Núria i Emma mostraran en Inestable este treball d’investigació de l’1 al 3 de març, un treball performatiu basat en el moviment i altres elements, travessats per la deformació. "Roser és el treball que estem fent Emma i jo des de fa un any i que té quatre càpsules de relació: la paret, el text, el pop i la roba, les relacions entre les quals i les relacions que s’establixen entre nosaltres són les que configuren la peça", explica Crespo. “És un treball d’experimentació que s’adapta a l’espai i a la temporalitat. I, com continuem amb la investigació, és molt permeable a nosaltres”, afig.

FANDANGO Reloaded  (Foto: INKA ROMANÍ)

El 9 i el 10 de març, torna a Inestable Vacaburra, la companyia galega formada per les creadores Andrea Quintana i Gena Baamonde, els espectacles de la qual estan travessats per una mirada transfeminista del món sent el cos l'accionador principal, una dansa política amb l'humor com a eina necessària. Esta vegada presenten Festina Lente, una peça que busca una reflexió del moment present, en un món on la pell pantalla colonitza les relacions, i busca la manera de deixar aparéixer noves realitats fora de la voràgine del capitalisme que devora, cada vegada més, les nostres corporalitats. Cap a finals de mes, el 23 i 24 de març, la Premi nacional de dansa, Carmen Werner visitarà de nou Inestable. Werner, junt amb la seua companyia Provisional Danza, presentarà tres dels seus nous solos: Esta vida, de Sebastián Calvo; 101 volando, de Cristian López Sánchez i Plasma de Raquel Jara.

En abril, la sala alternativa acull dos espectacles de joves creadores valencianes en el marc de la programació del Festival Dansa València. L’estrena de FANDANGO Reloaded d’Inka Romaní, el 17 d’abril. Este espectacle s’ha creat en residència en Inestable dins del programa Graners de Creació i amb el suport de Dansa València. “Estar en Graners de Creació està sent una experiència molt positiva i enriquidora per al meu projecte. A més, m'ha permés posar la meua feina en relació amb diferents contextos, com el context rural de Sant Mateu a Castelló, o amb la d'altres creadores a Itàlia”, assegura Inka Romaní. FANDANGO Reloaded es construïx com una investigació arqueològica en què la dansa és l’activadora d’una experiència ritual comuna. Proposa un procés de recuperació i reescriptura en què imaginen com és esta dansa hui i quines possibilitats hi ha de retornar-la al carrer. La peça es podrà vore també el 18 i el 21 d’abril a la mateixa sala.

Roser (Foto: ROBERTO GUGLIELMI)

El 20 d’abril, i també dins de Dansa València, serà el torn de Mar Garcia i Javi Soler, i el seu Caribe Mix ‘23, espectacle que proposa la gravació del videoclip de la cançó No Se Va a Pegar (Pop-Star) en escena. Des de la meta frustrada de ser súper estreles del pop i amb la intenció de trobar un espai escènic per als temes i estils més representatius de la cultura mainstream com a motors principals, Caribe Mix ‘23 representa una excusa més per a continuar investigant entorn de les possibilitats de relació del so i el moviment en escena. El cap de setmana següent, 27 i 28 d’abril, Inestable acull a Escultores del aire, una companyia de teatre físic que planteja els seus espectacles a través del llenguatge corporal i la dansa. Presentaran en estrena absoluta Migrantes, el resultat de la convivència i treball d'artistes iberoamericans durant un any de recerca a Barcelona al voltant del tema de la migració i els viatges.

Per últim, l’11 i 12 de maig arriba el Festival 10 Sentidos a Inestable. Amb El fin de la historia, d’Iván Mozetich i José Ramón Pujanteamb Aurora García Agud i José Ramón Pujante en escena. La peça es construïx també com una recerca sobre noves formes de textualitat i sobre com el discurs travessa l'escena per a comunicar-nos no sols mitjançant la paraula dita, sinó amb els diàlegs que la llum, la música, el moviment o la paraula escrita poden establir amb nosaltres i amb el públic.

next