GRUPO PLAZA

este divendres 22 de setembre a les 20h

Miquel Alberola presenta a Quatretonda 'Cròniques des de Madrid. Un periodista a la Cort'

| 20/09/2023 | 2 min, 42 seg

VALÈNCIA. En el 2015 el periodista Miquel Alberola va deixar el càrrec de delegat a terres valencianes del diari El País i es va traslladar a Madrid per a ser corresponsal durant quatre anys en la Casa del Rei, el Congrés dels Diputats i el Senat, un triangle que va absorbir l’impacte d’una col·lisió inèdita en la política espanyola. En aquells moments s’acabava de produir l’abdicació de Joan Carles I, Felip VI havia arribat a una Zarzuela en hores baixes, Pedro Sánchez s’havia posat per primera vegada al front del PSOE i s’iniciava un cicle electoral tempestuós amb Mariano Rajoy a la Moncloa i el procés independentista català de fons, que duria a la declaració d’independència de Catalunya l’octubre del 2017 i a una nova gestió del Govern a partir de la moció de censura guanyada pel mateix Sánchez uns mesos després.

Durant aquells anys Miquel Alberola escrigué un dietari que acaba de publicar amb  el títol Cròniques des de Madrid. Un periodista a la Cort (Llibres de la Drassana, 2023) i que arriba a les llibreries esta mateixa setmana. En una mena d’exili forçat al lloc on es couen els principals afers d’Espanya, els dies passen amb el record persistent d’un Azorín traspassat a un Madrid molt diferent, el de finals del segle XIX.  I amb informació de primera mà arribada dels contorns de Zarzuela i de les entranyes de les Corts, Alberola traça cinquanta-cinc cròniques que s’endinsen en temes diversos: la lògica de funcionament de la Corona; els successius viatges fets per Felip VI i la reina Letizia a Tòquio, Londres, Buenos Aires, Guatemala, Perú, Moçambic, Irak, Oviedo o Girona; la congestió d’un escenari polític marcat per les contínues eleccions i les maniobres de Rajoy, Sánchez, Rivera o Iglesias; els xocs entre els principals nacionalismes estatals; els afers de la diplomàcia internacional i les reflexions constants entorn de la pròpia professió periodística.

Tot amb una mirada profunda alhora que irònica, i amb una prosa esmolada, suggestiva i captivadora, com pocs periodistes del país poden oferir. Com apunta l’escriptor Manuel Vicent en el pròleg del llibre, “amarrat al dur banc de la redacció, com el que va cada dia a la mina de sal, Miquel Alberola ha demostrat ser sempre un periodista fiable, ben informat, l’èxit del qual, més enllà de ser llegit siga com siga, ha estat sempre ser cregut, utilitzant la seua signatura com a únic patrimoni”. En este dietari demostra, a més, que la seua signatura és també sinònim de bona literatura. El llibre es presentarà este divendres 22 de setembre a les 20:00 hores en la Biblioteca Municipal de Quatretonda Estanislau Alberola.

.

next