GRUPO PLAZA

Página del periodista

Marc Gomar

junio

lletraferit

L’Altet: entre Elx i Alacant

Por  - 

Per a la gent de la terra, l’Altet. Per a la que arriba per l’aire, Alacant-Elx. Fa un segle, un pla entre dos pedanies del camp d’Elx, l’Altet i Torrellano, acollia el primer camp de vols civils d’Espanya, transformat en el primer aeroport internacional en 1927, quan la companyia aeropostal francesa va començar a fer escala en l'Altet en els vols entre l’Hexàgon i les colònies del nord d’Àfrica

diciembre

alcoi

Moros i Cristians: la fantasia col·lectiva més gran que es puga traure al carrer

Por  - 

Boato, en castellà, és sinònim de pompa o ostentació. En valencià, exclosa del diccionari, és com ens referim al seguici que acompanya un càrrec fester que, a Alcoi, ostenten els alferes i els capitans. Del llatí boatus, que significa “cridadissa”, “clamor”, és alhora un préstec del grec βοαν, derivat de l’homèric βοη, “crit de guerra” i “celebració”. L’etimologia no podria ser més ajustada al sentit que ha pres en els Moros i Cristians, la Festa, amb majúscula.

septiembre

valencians

Perputxent: la vall encantada

Por  - 

Entre les serres del Benicadell i l’Albureca, travessada pel riu Serpis, es troba la Vall de Perputxent, amb tants habitants com paraules té este article i dos municipis: l’Orxa i Beniarrés. Si hi intenta accedir des de la Vall d’Albaida o la Safor, disfrutarà d’unes vistes generoses. Si és ciclista o motorista, ho farà amb el traçat de la carretera. Si no és amant de revoltes i desnivells, el millor és arribar des de Muro, per la mateixa comarca del Comtat a la qual pertany.

agosto

LLETRAFERIT

Casa Sanchis - La Tulipa: la recuperació de les tapes tradicionals de la Safor 

Por  - 

De Beneixama a Gandia amb un grapat de receptes que s’han transmés de generació en generació, Casa Sanchis – La Tulipa porta 85 anys de tapes a la Safor. No és l’únic que conserva malgrat el pas del temps: tampoc ha mutat d’ubicació i hi perviu l’esperit de la República que el va vore nàixer. Salvador Sanchis ens destapa els secrets del seu local, el tresor dels seus plats i com, des de la picadeta, es pot plantar cara a les franquícies. Ens en fem una?