GRUPO PLAZA

EMPRESAS DESDE EL INTERIOR | 'NOVERINT' APROPA EL PATRIMONI A MÉS DE 30.000 PERSONES A L'ANY

Morella promou el turisme cultural i arqueològic com a pol d'atracció de visitants

5/03/2023 - 

CASTELLÓ. Els vestigis de les civilitzacions més antigues són un pol d'atracció de visitants que arriben des de tot el món. El Machu Picchu, al Perú; Petra, a Jordània; el temple de Luxor, a Egipte; o el Colisem, a Roma, són quatre dels exemples més evidents de la demanda existent i el creixement del turisme arqueològic durant les darreres dècades. Hi ha estudis que revelen que el 60% dels turistes estrangers que visiten Espanya ho fan per motius culturals. No és poca la riquesa patrimonial que té Espanya, i també és destacada la que tenen les comarques de Castelló. El fet que siga uns dels països que rep més visites de turisme arqueològic i cultural és una demostració de l'ampli ventall de possibilitats que existeixen.

Se sol dir que, aquesta, és una manera de viatjar per la història. I una de les localitats amb més patrimoni cultural a les comarques de Castelló és Morella. Allí, fa ara quasi 19 anys, a 2004, precisament, va nàixer Noverint, una empresa familiar especialitzada en turisme cultural i en arqueologia, de la mà de Ramiro Pérez Milián, arqueòleg col·legiat i guia de turisme. Tota una declaració d'intencions. 

En eixos primers passos, formava part de l'equip la mare de Ramiro, Josefina Milián, una de les primeres guies oficials de la localitat, que fa poc s'ha jubilat. En els inicis, el seu camp d'actuació era Morella i la comarca dels Ports, però "a poc a poc hem anat ampliant el catàleg de visites guiades i també acompanyem als visitants a l'Alt Maestrat i a la zona del Maestrazgo de Teruel a llocs com Mirambell, per exemple -assenyala Ramiro- on també hi ha una riquesa patrimonial molt gran".

Actius en l'excavació arqueològica

Visites guiades, excavacions arqueològiques i projectes culturals són els serveis que ofereix la firma morellana. "Són activitats independents, clarament, però acaben casant molt bé i això ajuda a mantenir el discurs turístic i cultural", assegura Ramiro. Així, el fet de ser l'empresa que ha treballat en diferents tasques arqueològiques, com les que s'han realitzat al Castell de Morella, on s'ha descobert que hi va haver un poblament neolític els anys 7.000 i 6.000 aC, probablement la més troballa més important per a Morella, li dona un bagatge i uns coneixements que la diferencien de la resta.

L'empresa ha participat en altres tasques arqueològiques, com la troballa d'una necròpolis de l'època del Califat de Còrdova, el descobriment de restes de la muralla del segle XIII, que no estava en la mateixa posició que l'actual, explica l'empresari, o un edifici de l'època visigoda. La difusió d'aquestes tasques afavoreix la futura posada en valor de les troballes i l'augment de l'interés per l'arqueologia. 

Nou treballadors

L'equip d'arqueòlegs de Novarint està format pel mateix Ramiro i tres companys que són autònoms. La resta de l'equip és una persona fixa i dos a temps parcial, a més de les altres dos sòcies de l'empresa, Elena Oliva, que ara porta l'apartat d'administració i reserves, i Rebeca Pérez, historiadora que també és guia turística. En total són nou els treballadors vinculats a l'empresa, "fet que suposa que diverses famílies de Morella i de la comarca puguen treballar i viure ací i no tinguen que anar-se'n fora", comenta Ramiro.

30.000 clients anuals

Segons les estadístiques, són unes 30.000 persones a l'any les que contracten els serveis de de la firma de Morella per a conéixer les comarques dels Ports i el Maestrat a través de la seua mirada cultural i patrimonial. "Venen sobretot de la Comunitat Valenciana, Catalunya, Aragó i la zona del nord d'Espanya, però també anglesos, francesos i joves americans i japonesos, aquests últims gràcies a l'intercanvi entre universitats", diu Ramiro.

Novarint també adapta el turisme cultural que ofereix als diferents esdeveniments que se celebren a Morella durant l'any, com poden ser les jornades de la trufa o el certamen literari Morella negra, oferint visites guiades basades en la història de la localitat que serveixen per a mostrar el ric patrimoni local.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas