GRUPO PLAZA

punt de partida i futur

Una aproximació al projecte d'Empar Marco per als mitjans públics valencians en sis ves dobles

6/05/2017 - 

VALÈNCIA. La directora general de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC), Empar Marco, va concloure les jornades organitzades esta setmana per la Universitat Cardenal Herrera-CEU de València sota el títol Per un nou espai audiovisual valencià. Estem a punt?. Després que la institució reunira estos dies en diferents taules de debat i ponències a professionals de la producció, la publicitat i el periodisme, des de l'àmbit acadèmic fins al privat i des de la gestió pública fins a l'alumnat, la principal responsable de la reobertura dels nous mitjans de comunicació valencians va exposar les línies mestres del seu projecte. Ho va fer il·lusionada per la presència en la sala de "la gent jove, que serà protagonista dels nous mitjans". 

Marco va advertir que el treball actual parteix "d'una situació anòmala, la del tancament del 2013", i va destacar que el període de fos a negre ha deixat "tota una promoció de Periodisme, Comunicació Audiovisual o Publicitat desenvolupant la seua carrera sense tenir un mitjà públic valencià de referència". Presentada per la rectora de la Universitat, Rosa María Visiedo, el seu discurs va suposar una aproximació al citat projecte que encara no s'ha fet públic. La informació extreta del mateix pot estructurar-se sota el concepte de les sis ves dobles del periodisme (en realitat, cinc ves dobles i una hac arran de la traducció anglesa del què, qui, on, quan, com i per què). 

Què (projecte)

"Sóc conscient que tenim entre mans 'un material' molt sensible i cada valencià té al cap el seu model de televisió".

"Els continguts han de ser l'essència de l'espai comunicatiu valencià"

"Els mitjans de comunicació públics són un dret més per a tota la ciutadania. Com les carreteres o com qualsevol servei urbà,... són un servei. Crec en açò i per això m'he embarcat en esta responsabilitat ingent. Són un servei públic perquè ho dicta la llei".

"La corporació ha de ser un motor per a permetre el desenvolupament d'indústries". 

"Volem nàixer lleugers i flexibles, però volem nàixer forts. No volem ser low cost".

"Ja no parlem d'una ràdio i una televisió. Parlem de mitjans públics que són una sola plataforma pública amb finestres a través de les quals els ciutadans s'informaran, s'entretindran i també es formaran".

"Tant la llengua com la cultura tindran una presència transversal en la programació".

"No ens oblidarem del públic més jove. L'infantil i el juvenil. La transmissió de valors ens obsessiona i també mirar el món a través dels ulls dels joves. Per això pensem en un contenidor de continguts per a ells. No podem fer-ho sols. Per això parlem amb entitats, universitats.... o amb la Conselleria d'Educació i Cultura i altres institucions que saben com aplicar eixos continguts".

"Descartem el telefem. No hi haurà continguts en els quals es mostren intimitats a canvi de diners o de fama. I ho tenim molt clar. No fomentarem falses polèmiques ni crits". 

"La corporació ha de ser un motor per a permetre el desenvolupament d'indústries i d'innovació tecnològica. Comptem amb pocs mitjans per a això, però esperem comptar amb l'ajuda de les universitats".

"Entre els meus desitjos: volem independència. Independència per a aconseguir que una ràdio, una tele, una web... de titularitat pública, que no siga una temptació per als polítics. De cap color. Independència també dels poders econòmics".


Qui

"En la combinació de professionals experimentats i nous professionals de l'àmbit digital trobarem la clau de l'èxit".

 "Estem treballant per construir una nova redacció en la qual es treballarà per a un o dos mitjans, segons les necessitats de producció. Busquem treballadors capaços de dominar diversos llenguatges. Els mitjans canvien cap a ací i algunes grans cadenes estan anant cap a esta confluència. Estem veient tots eixos processos".

"Que demanem versatilitat als periodistes no vol dir que facen de tècnics. En la previsió hi ha molts llocs de treball tècnics, més de 150, però estem muntant uns mitjans per al futur. Els mitjans del futur no requereixen la mateixa tecnologia del passat. És a dir, que hi haurà molts programadors i molts informàtics. Sé que hi haurà gent que no veja reflectida la seua categoria professional en la proposta i se sentirà decebuda. No estem reproduint RTVV. Qui haja pensat això, s'ha equivocat. Estem fent uns mitjans nous. I això requereix molts tipus de gent. No podem anar al passat. Anem al futur i la llavor es planta ara".

"Busquem també matèria gris. Gent de matèria gris i volem que siga gent pròpia [que treballe en la CVMC]. Gent que busque la qualitat tecnològica i que siga de la casa".


On (es gestarà la producció)

"La programació d'entreteniment la faran empreses de producció audiovisual valencianes, sempre que siga possible". 

"Des del punt de vista laboral i social, som conscients que en estos anys el sector audiovisual ha quedat arrasat. Sabem també que no és bo que tot el sector depenga del sector públic".

"Les narracions ara són transmèdia. En la proposta de continguts es tindrà en compte que el contingut assolisca dos mitjans. Per exemple, televisió i web o web i ràdio. És un canvi de paradigma, cal mirar les coses d'una altra manera i els nous mitjans no poden ser aliens a eixa realitat".

"[Sobre les ràdios i televisions locals i comarcals] Cal aprofitar per a articular eixa xarxa. Són imprescindibles perquè els mitjans de comunicació siguen forts. I serà un intercanvi bo per a nosaltres i bo per a la xarxa".

"[Sobre la relació de la CVMC amb la producció de cinema] Està previst establir convenis i parlar-ho amb l'Institut Valencià dels Arts Cinematogràfiques (IVAC). El que no promet és celeritat perquè no tinc personal. Açò és l'Administració pública i tot tarda tot molt".


Quan

"La tele encara no té un nom clar i això no em preocupa. El nom ja arribarà. Em preocupa l'absència dels mitjans".

"Em fan desenes de vegades la pregunta de quan començarà a emetre. No em puc arriscar a donar una data. S'han arriscat uns altres, però jo no faré". 

"No és una excusa, però la llei de creació de l'antiga Radiotelevisió Valenciana es va aprovar el 1984 i les emissions van començar el 1989. Es va tardar cinc anys. La llei actual és de juliol del 2016. El Consell Rector es va nomenar l'octubre del mateix any i la direcció general en març del 2017. No dic que tardarem quatre anys, però no podem permetre'ns el luxe d'equivocar-nos".

"Pensava que podria tenir un equip directiu quan començara a treballar... i no. Anem tot el de pressa que podem, però no tot depén de nosaltres. Si algú té influència [ironitza en al·lusió a l'Administració], que l'exercisca".

Foto: EFE/Kai Försterling 

Com

"Tenim un pressupost molt limitat".

"Faria falta més pressupost. Però pensem que n'hi ha suficient per a començar a fer-ho. Crec que podem arrancar. I, a més, dignament".

"La xifra de 500 treballadors és la que ens dóna un poc de seguretat per a treballar bé. Treballem per a crear una redacció forta. Gent que puga treballar en diferents mitjans i, possiblement, en un segon canal més endavant".

"Vaig llegir en una entrevista a Sergi Vicent (Betevé) que assegurava que ja no té sentit seguir invertint tot l'esforç en un concepte de televisió perquè [actualment] no sabràs on ho has vist ni en quin suport. El consum audiovisual ha canviat".

"Hem de preveure un pla tecnològic que ens permeta canviar de paradigma. Hem de saber què ens convé i quina és la tecnologia idònia dins de les nostres possibilitats".

"No viurem obsessionats amb l'audiència, però buscarem l'audiència".

"[Sobre continguts enllaunats] La nostra intenció és la de nàixer amb productes nous. Un producte fresc i creatiu. Del passat, que hi ha coses de molta qualitat, si fa falta, li donarem ús".

"[A nivell tecnològic i sobre la plataforma] Hem de contemplar escenaris pròxims sense perdre eixe repte de la innovació. Busquem un escenari que pivote sobre dos elements clau: els continguts i la redacció única. En estes dues àrees estem treballant de manera determinada".

"Primer hi haurà unes borses de treball obertes i temporals i després es farà un concurs públic. Volem que les persones sàpiguen que el seu lloc de treball no dependrà del color polític que governe".


Per què

"Hem de ser un element vertebrador de la societat valenciana i acostar-los al món, però també als seus veïns més pròxims".

"Els nostres artistes i creadors viuen en la invisibilitat. Escriptors, músics, creadors audiovisuals, tindran espais d'entreteniment, ficció i grans esdeveniments; sí, també, grans esdeveniments: la Santa Faç, les Falles... tot això també".

"Hem de vetlar pel dret a la informació imparcial i el respecte a la integritat de persones, el pluralisme polític i religiós. Pel foment i la difusió de la cultura i la llengua pròpia, la convivència democràtica. Hem de tenir un paper proactiu enfront de la violència de gènere i la igualtat d'homes i dones".

"Crearem una unitat de projecció social. Dins de l'organigrama ja està establit per a fer un conveni i relacions".

"Disposar d'un mitjà de comunicació amb una llengua pròpia és un fet diferencial. Ha de ser-ho per a la societat valenciana i l'han de sentir seu. No podem caure en eixe error. Els treballadors també han de sentir-lo seu. A cap d'ells li ha de fer vergonya dir on treballa".

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme