GRUPO PLAZA

EMPRESAS DESDE EL INTERIOR | BODEGA BESALDUCH VALLS I BELLMUNT GESTIONA 12 HECTÀReES DE VINYA 

Sant Mateu recupera la tradició vitivinícola del Maestrat i fusiona el vi amb cultura i gastronomia

3/09/2023 - 

CASTELLÓ. El Baix Maestrat ha estat lligat des de fa segles al món del vi, sent un dels seus emblemes el denominat carlón, un vi elaborat amb garnatxa, tant negra com blanca, i tintorera, que es collia arreu de la comarca al segle XIX. No obstant això, la denominació recorda a la ciutat de Benicarló, ja que una gran part de la seua distribució es feia a través del port d'aquesta localitat. Conegut a l'estranger, a Europa i a Amèrica, era un dels vins més valorats de la producció que hi havia a la denominada Comarca vinícola de Sant Mateu, el qual va desaparèixer a les primeres dècades del segle XX.

La bodega Besalduch Valls i Bellmunt, ubicada a Sant Mateu, el va recuperar sobre l'any 2014, amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de València, donant-li un to més actual, i elabora cada any una edició limitada d'aquest vi, amb 500 botelles, "ja que és un vi que té una manera molt especial d'elaborar-se", explica el director de l'empresa, Josep Maria Besalduch, qui regenta, juntament amb la seua dona, Roser Valls, el celler.

Recuperar un referent valencià

Però aquesta dada és només una part de la història de la marca Besalduch Valls, família amb forts arrels en el sector, que es va plantejar sobre l'any 2008 la recuperació de la tradició vinícola de la comarca, "encara que en un principi era només un hobby", explica Josep Maria. Amb el pas dels anys i el creixement de les vinyes, van decidir fer un pas endavant i recuperar l'esperit de la Bodega de la Cooperativa de Sant Mateu, la qual va mantindre la tradició del sector vitivinícola a la capital històrica del Maestrat fins als inicis dels anys 80 donant servei a dotze municipis de l'entorn. El responsable de la firma assenyala que va ser "la tercera més gran de la Comunitat Valenciana, arribant a vinificar més de 7 milions de quilos de raïm en els seus 113 dipòsits, instal·lats en 2.000 metres quadrats de superfície".

Va ser l'any 2009 quan els nous propietaris de la bodega van plantar el primer cep de vinya per a provar quines varietats eren aptes per a la zona. Ara, ja treballen unes 12 hectàrees a la partida de Les Llomes de Sant Mateu, on naix i creix el raïm de les varietats sauvignon blanc, moscatell, chardonnay, tempranillo, merlot i garnatxa. Amb elles elaboren vora 14.000 botelles anuals, encara que enguany "la calor que hem patit durant els mesos de juliol i agost ha reduït la producció, però no la qualitat, i arribarem a les 11.000 botelles després d'haver acabat dijous passat la verema, que vam avançar per les condicions meteorològiques que s'esperaven per a aquest cap de setmana", remarca el gerent. L'objectiu de futur és arribar a una producció anual d'unes 25.000 botelles.

Venda a Castelló, València... i Luxemburg

Els tipus de vins que produeixen a la bodega Besalduch Valls i Bellmunt són un espumós brut nature elaborat amb raïm chardonnay, dos blancs, un criança, un reserva, un negre jove i el carlón. Totes les línies de vins tenen noms dels maestres de l'antiga ordre de Montesa, "un fet amb el qual volem homenatjar i recordar la capitalitat de Sant Mateu", apunta Besalduch. La major part de la venda del vi es realitza a les comarques de Castelló i de València, sobretot a tendes gourmet i l'hostaleria, a més de la tenda pròpia que hi ha a la bodega. Una curiositat és que un restaurant de Luxemburg, gestionat per una família catalana, també els fa encàrrecs dels seus productes.

Tota l'elaboració, llevat de la darrera fase de l'espumós, que realitza Bellmunt a Cabanes, es fa a les noves instal·lacions de Sant Mateu, adossades a l'antic edifici de la cooperativa, que va ser adquirit sobre l'any 2015. "Tenint en compte que és un edifici protegit, quan vam realitzar les obres de restauració, ja que l'edifici no estava en bones condicions, com que dins estava tota la maquinària amb la qual es treballava fins a l'any 84, l'opció que vam triar va ser crear un centre d'interpretació i un museu del vi per a donar-li un plus a la secció d'enoturisme, perquè també s'organitzen tastos en el mateix edifici", argumenta el director de la bodega.

A més, van aconseguir dotar-se "d'unes instal·lacions més adequades a les exigències de sanitat en una zona annexa per a l'elaboració del vi", conclou. D'aquesta manera, a més del centre d'interpretació del vi, la bodega santmatevana també gestiona altre de l'oli i la farina amb l'objectiu de donar visibilitat i retre homenatge als tres sectors econòmics tradicionals de la població.

Una dotzena de treballadors i ara un restaurant

L'empresa compta amb 12 treballadors, els quals són la major part de la localitat i de la comarca, fet que serveix per a fixar població i "contrarestar la despoblació a la zona", afirma Besalduch. Tots ells treballen per portar endavant un projecte que conjuga la cultura, el vi i la gastronomia, "àmbits que van molt lligats", entén el director de l'empresa, que aquest estiu ha fet un pas més amb la inauguració del restaurant braseria La bodega, ubicat a les mateixes instal·lacions i amb el qual es vol donar resposta a la demanda de molts clients que arriben a la bodega a participar dels tastos.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas