GRUPO PLAZA

El Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló fa una crida a la ciutadania 

Les exhumacions de Nules/Moncofa i altres, pendents del micromecenatge en anul·lar-se l'ajuda de la Diputació de Castelló - Sara Cano

| 11/09/2023 | 3 min, 59 seg

CASTELLÓ. El Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló ha fet una crida a la ciutadania per a poder fer front als treballs d'excavació i exhumació de víctimes de la repressió franquista que tenen pendents, després que l'actual Diputació de Castelló confirmara el passat dilluns en un ple la seua postura de no mantindre el conveni de col·laboració establit anteriorment amb l'associació.

"Primer va allò urgent, l'atenció a les persones i després la resta de polítiques que no deixen de ser i són importants. Però la Diputació de Castelló no té cap competència en memòria històrica i no és una prioritat d'este equip de govern", va manifestar la seua presidenta, Marta Barrachina.

En este sentit, l'entitat ha decidit iniciar una campanya d'aportacions solidàries per a poder fer front al pagament de tots els treballs. "Podeu fer l'ingrés de la quantitat que considereu dins de les vostres possibilitats", ha indicat el Grup Per la Recerca Històrica.

El treball es tracta, en primer lloc, d'una fossa ubicada en un terreny agrícola en els límits dels termes de Nules i Moncofa on s'espera trobar les restes de quatre jóvens moncofins assassinats només finalitzada la Guerra Civil per falangistes locals sense cap juí previ. Els familiars de les víctimes van contactar amb l'associació fa pocs anys per a demanar-los ajuda per a recuperar les restes, després d'arreplegar diversos testimons sobre la ubicació probable de la fossa.

 

Així, després d'una primera fase de prospecció per georadar, es va decidir realitzar una campanya de localització, excavació, exhumació i identificació de les restes en 2023 en el marc d'un conveni que se signaria entre el Grup i la Diputació de Castelló. A més, l'acord incloïa dos projectes més: una altra campanya d’exhumació a les Coves de Vinromà i la posada en marxa d’una obra de teatre sobre memòria històrica, La miliciana, guanyadora del Premi Ciutat de Castelló de Teatre.

El projecte comptava ja amb un pressupost assignat i fins i tot es varen finalitzar tots els tràmits administratius, després de reunir tota la documentació i permisos necessaris. Però, segons explica el Grup, primer se'ls va comunicar la impossibilitat de signar el conveni per estar el govern provincial “en funcions" i, finalment, la nova corporació ha decidit suprimir qualsevol classe de col·laboració.

En este sentit, s'espera aconseguir alguna alternativa ràpida deguda la urgència dels treballs. "No ho podem assumir tot. De moment havíem previst fer front a la primera part de l'excavació i exhumació de Nules/Moncofa amb l'aportació pròpia del Grup i aportacions solidàries. Però faran falta també altres vies", assenyala Juan Luis Porcar, representant de l'associació.

  

El PSPV es compromet a garantir les exhumacions

De moment, el secretari general del PSPV de Castelló, Samuel Falomir, ha assegurat el seu compromís per a buscar la fórmula que garantisca el finançament públic de les campanyes d’exhumacions de víctimes del franquisme que hi ha actives i programades a la província. Tractaran de fer-ho, assegura, de cara a 2024 des de les institucions on governa el partit socialista.

"Hui en dia encara hi ha persones que busquen els seus sers volguts i l’omissió de l’acompanyament des de les institucions a les víctimes és una falta de respecte cap a ells. Les institucions no poden deixar soles les víctimes. No podem arribar més tard del que ja arribem perquè el temps s’acaba, hem de retornar les restes de les víctimes a les seues famílies per a que s’acomiaden de forma digna i es tanquen ferides definitivament abans que els seus descendents ens deixen amb la pena de no poder haver-los dit adeu", ha expressat en un comunicat el secretari socialista.

També l'Ajuntament de Nules, des de la regidoria de Patrimoni, ha oferit total col·laboració als familiars de les quatre víctimes, Així ho ha traslladat el regidor de Patrimoni, Guillermo Latorre, al mateix Porcar. L'edil afirma que "vist que la fossa és molt probable que es trobe dins del terme municipal de Nules, és la nostra obligació moral posar-nos a la disposició dels familiars amb caràcter general per tal que estes víctimes puguen descansar en un lloc digne".

Mentrestant, tot aquell i aquella que vullga pot fer la seua aportació fent un ingrés al compte corrent 'ES82 3138 2002 9220 2955 5428' i posant en el concepte: Donació Excavació.

next